- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Ciasto majonezowe z bakaliami

Pewnie brzmi niewiarygodnie i na pierwszy „rzut ucha” wydaje się być mało apetyczne:)) Ale nic bardziej mylnego. Majonez jako składnik jest niewyczuwalny – ale mimo to, może lepiej nie straszyć gości zawczasu? Spokojnie, na pewno im zasmakuje przepis na bardzo słodkie ciasto. W trakcie przygotowywania zrozumiecie, dlaczego używamy majonezu – odrobina majonezu dodana do ciasta rozświetla skarmelizowaną, gęstą masę.

A prócz tego – jest to przepis na najprostsze ciasto świata. Nic tylko uzbroić się w fartuszek, zakasać rękawy i zaczynać rozgrzewać piekarnik

Ciasto majonezowe z bakaliami

Składniki na ciasto majonezowe z bakaliami

Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier, obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy majonez (ciasto można wzbogacić o jeszcze jedną, dodatkową łyżkę majonezu). Masę kropimy olejkiem śmietankowym. Na koniec dodajemy drobno pokrojone bakalie.

Wszystkie składniki na ciasto z majonezem i bakaliami dokładnie mieszamy. Gęstą i jednolitą masę przekładamy do keksówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy 40-50 minut (aż się zarumieni).

Ciasto majonezowe możemy upiec także w innej formie. Idealnie sprawdza się jako babka majonezowa. Możemy ją podawać polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.