Zwegowani » Ciasta desery, Dania zapiekane

Ciasto majonezowe z bakaliami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 7
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (1 głosów)
Loading ... Loading ...

Pewnie brzmi niewiarygodnie i na pierwszy „rzut ucha” wydaje się być mało apetyczne:)) Ale nic bardziej mylnego. Majonez jako składnik jest niewyczuwalny – ale mimo to, może lepiej nie straszyć gości zawczasu? :) Spokojnie, na pewno im zasmakuje przepis na bardzo słodkie ciasto. W trakcie przygotowywania zrozumiecie, dlaczego używamy majonezu – odrobina majonezu dodana do ciasta rozświetla skarmelizowaną, gęstą masę.

A prócz tego – jest to przepis na najprostsze ciasto świata. Nic tylko uzbroić się w fartuszek, zakasać rękawy i zaczynać rozgrzewać piekarnik :)

Ciasto majonezowe z bakaliami

Ciasto majonezowe z bakaliami

Składniki na ciasto majonezowe z bakaliami

  • 0,5 szklanki majonezu,
  • garść bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, daktyle)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 krople olejku (aromatu) śmietankowego

Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier, obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy majonez (ciasto można wzbogacić o jeszcze jedną, dodatkową łyżkę majonezu). Masę kropimy olejkiem śmietankowym. Na koniec dodajemy drobno pokrojone bakalie.

Wszystkie składniki na ciasto z majonezem i bakaliami dokładnie mieszamy. Gęstą i jednolitą masę przekładamy do keksówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy 40-50 minut (aż się zarumieni).

Ciasto majonezowe możemy upiec także w innej formie. Idealnie sprawdza się jako babka majonezowa. Możemy ją podawać polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Chleb otrębowy
Przepis na domowe, świeże pieczywo otrębowe. Składniki na chleb z otrębów: 17 łyżek otręb...
Owsiane gofry
Przepis na gofry z płatków owsianych pochodzi z książki 366 delicious ways to cook rice, beans and g...
Kotleciki dyniowe
Prosty przepis na kotlety wegetariańskiez dyni. Składniki na kotleciki dyniowe (18-20 nieduży...
Ciasto marchewkowe z orzechami
Przepyszne ciasto marchewkowe idealne na jesienne wieczory z herbatka lub filiżanką kakao. Składn...
Bułka śniadaniowa z jajkiem
Szybka opcja na niecodzienne śniadanie. Do bułki można dobra ulubione składniki - np. paprykę, pom...
Jesienne muffinki z jabłkami
Czyli jabłka, cynamon i orzechy. Uwielbiam jesień. Składniki na 12 muffinek z jabłkami: 2...

Komentarzy: 7

  • avatar
    grazyna:

    Brak komentarzy na temat ciasta majonezowego , chyba jako pierwsza zrobię bo wygląda wyśmienicie a ciekawe jak smakuje. Napiszę.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kaś:

    A ja robiłam i to nie raz – pyszne !!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Nette7:

    ..majonez.. a to ciekawe ;P

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ULA:

    Hej! ja robilam juz kilka razy ta babke, przepis znalazlam kiedys wlasnie na sloiczku majonezu, wyszla wspaniala babka :) moja mama powiedziala ze ma podobny przepis tylko nazywa sie babka na oleju, zamiast majonezu dodaje sie poprostu jajka i olej, a smak identyczny, wiec jak kto woli. W kazdym razie nie jest to suche ciasto ale wilgotne za sprawa oleju i dlatego pyccccchhhhhhha

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    asia:

    A jak to wyglada smakowo? Da sie wyczuc smak majonezu?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani.pl:

    Kompletnie nie czuć. Pytaliśmy kilkoro osób, które zrobiły dopiero po usłyszeniu tej nowiny od nas . Ciasto smakuje po prostu słodko :) a majonez – tak, jak napisaliśmy w opisie przepisu – rozjaśnia ciasto. Można piec spokojnie:) Przepis idealny dla początkujących – bardzo prosty.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Olga:

    Pierwsze ciasto, które mi wyszło;) Majonezu w ogóle nie czuć. Super!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.