19335 Views |  Like

Ciasto majonezowe z bakaliami

Pewnie brzmi niewiarygodnie i na pierwszy „rzut ucha” wydaje się być mało apetyczne:)) Ale nic bardziej mylnego. Majonez jako składnik jest niewyczuwalny – ale mimo to, może lepiej nie straszyć gości zawczasu? :) Spokojnie, na pewno im zasmakuje przepis na bardzo słodkie ciasto. W trakcie przygotowywania zrozumiecie, dlaczego używamy majonezu – odrobina majonezu dodana do ciasta rozświetla skarmelizowaną, gęstą masę.

A prócz tego – jest to przepis na najprostsze ciasto świata. Nic tylko uzbroić się w fartuszek, zakasać rękawy i zaczynać rozgrzewać piekarnik :)

Ciasto majonezowe z bakaliami

Ciasto majonezowe z bakaliami

Składniki na ciasto majonezowe z bakaliami

  • 0,5 szklanki majonezu,
  • garść bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, daktyle)
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 krople olejku (aromatu) śmietankowego

Jajka wbijamy do miski. Wsypujemy cukier, obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy majonez (ciasto można wzbogacić o jeszcze jedną, dodatkową łyżkę majonezu). Masę kropimy olejkiem śmietankowym. Na koniec dodajemy drobno pokrojone bakalie.

Wszystkie składniki na ciasto z majonezem i bakaliami dokładnie mieszamy. Gęstą i jednolitą masę przekładamy do keksówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy 40-50 minut (aż się zarumieni).

Ciasto majonezowe możemy upiec także w innej formie. Idealnie sprawdza się jako babka majonezowa. Możemy ją podawać polaną lukrem lub posypaną cukrem pudrem.