6151 Views |  Like

Ciasto kalafiorowe

Z przepisu Yotama Ottolenghiego.

Ciasto kalafiorowe

Ciasto kalafiorowe

Składniki na ciasto kalafiorowe:

  • 1 średni kalafior (ok. 600-700 g),
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g oliwy,
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu,
  • 10 średnich jajek (dałam 5 ogromnych),
  • 20 g posiekanej bazylii,
  • 180 g mąki,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 220 g dojrzałego sera bez podpuszczki,
  • sól, czarny pieprz,
  • stopione masło do posmarowania formy,
  • 2 łyżki czarnego lub białego sezamu (ja dałam czarnuszki).

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut aż będzie miękki. Zostawić na durszlaku, żeby dobrze obciekł. Z cebuli odciąć kilka krążków, zostawić do dekoracji ciasta, grubo posiekać resztę.

Rozgrzać oliwę na patelni, smażyć cebulę razem z rozmarynem ok. 8 minut. Ostudzić, dodać jajka i bazylię, zmiksować (wymieszałam trzepaczką, wystarczyło :)).

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kurkumę i ser. Doprawić połową łyżeczki soli i dużą ilością czarnego pieprzu (polecam świeżo zmielony). Wlać jajka, zmiksować żeby uniknąć grudek (znowu – wymieszałam łyżką, grudek niet:)

Delikatnie wmieszać różyczki kalafiora. Wyłożyć papierem formę o średnicy ok. 24 cm, ściany posmarować masłem, obsypać sezamem/czarnuszką. Wlać ciasto z kalafiorem, rozłożyć na wierzchu krążki cebuli. Piec ok. 45 minut lub do zezłocenia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.