Z przepisu Yotama Ottolenghiego.
Składniki na ciasto kalafiorowe:
- 1 średni kalafior (ok. 600-700 g),
- 1 czerwona cebula,
- 100 g oliwy,
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu,
- 10 średnich jajek (dałam 5 ogromnych),
- 20 g posiekanej bazylii,
- 180 g mąki,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 220 g dojrzałego sera bez podpuszczki,
- sól, czarny pieprz,
- stopione masło do posmarowania formy,
- 2 łyżki czarnego lub białego sezamu (ja dałam czarnuszki).
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, gotować w osolonej wodzie ok. 15 minut aż będzie miękki. Zostawić na durszlaku, żeby dobrze obciekł. Z cebuli odciąć kilka krążków, zostawić do dekoracji ciasta, grubo posiekać resztę.
Rozgrzać oliwę na patelni, smażyć cebulę razem z rozmarynem ok. 8 minut. Ostudzić, dodać jajka i bazylię, zmiksować (wymieszałam trzepaczką, wystarczyło :)).
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kurkumę i ser. Doprawić połową łyżeczki soli i dużą ilością czarnego pieprzu (polecam świeżo zmielony). Wlać jajka, zmiksować żeby uniknąć grudek (znowu – wymieszałam łyżką, grudek niet:)
Delikatnie wmieszać różyczki kalafiora. Wyłożyć papierem formę o średnicy ok. 24 cm, ściany posmarować masłem, obsypać sezamem/czarnuszką. Wlać ciasto z kalafiorem, rozłożyć na wierzchu krążki cebuli. Piec ok. 45 minut lub do zezłocenia. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Comments
5 Responses to “Ciasto kalafiorowe”