Ciasto polecam, jest wilgotne, ma dużo rabarbaru, mocny cynamonowo-jogurtowy smak, a jednocześnie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki na ciasto jogurtowe z rabarbarem:
- 400 g rabarbaru pokrojonego w 1-2 cm kawałki,
- 200 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej,
- 75 g mąki razowej pszennej lub orkiszowej,
- 170 g miękkiego masła,
- 100 g stewii w pudrze lub 170 g brązowego cukru,
- 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g jogurtu greckiego.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C , natłuszczamy tortownicę o średnicy ok. 20 cm.
Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło ze stewią ucieramy mikserem lub w robocie kuchennym. Dodajemy po jednym jajku, a kolejne dodajemy dopiero, gdy poprzednie się dobrze połączy z masą. Potem stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy jogurt. Masę ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy rabarbar, dokładnie mieszamy.
Ciasto jogurtowe przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 45-50 minut aż do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu. Podajemy oprószone cukrem pudrem, polecam!
Comments
14 Responses to “Ciasto jogurtowe z rabarbarem słodzone stewią”