7445 Views |  Like

Ciasto jogurtowe z rabarbarem słodzone stewią

Ciasto polecam, jest wilgotne, ma dużo rabarbaru, mocny cynamonowo-jogurtowy smak, a jednocześnie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem słodzone stewią

Ciasto jogurtowe z rabarbarem słodzone stewią

Składniki na ciasto jogurtowe z rabarbarem:

  • 400 g rabarbaru pokrojonego w 1-2 cm kawałki,
  • 200 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 75 g mąki razowej pszennej lub orkiszowej,
  • 170 g miękkiego masła,
  • 100 g stewii w pudrze lub 170 g brązowego cukru,
  • 3 jajka z chowu wolnowybiegowego,
  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 125 g jogurtu greckiego.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C , natłuszczamy tortownicę o średnicy ok. 20 cm.

Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło ze stewią ucieramy mikserem lub w robocie kuchennym. Dodajemy po jednym jajku, a kolejne dodajemy dopiero, gdy poprzednie się dobrze połączy z masą. Potem stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy jogurt. Masę ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy rabarbar, dokładnie mieszamy.

Ciasto jogurtowe przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 45-50 minut aż do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu. Podajemy oprószone cukrem pudrem, polecam! :)