19571 Views |  Like

Ciasto jarzynowe

Ciasto ciastem – zazwyczaj pyszne, delikatne i nie można mu się oprzeć. Ale… czy zawsze musi być słodkie, kaloryczne? Oczywiście, nie zawsze! :) Prezentujemy kolejną warzywną drużynę w walce z mitem słodkiego wypieku.

Ciasto warzywne ma lekki smak, jest puszyste, lekkie i niezwykle kolorowe. Jeśli nawet nie poczujesz, że zjadłeś, na pewno uderzy cię, że intensywnie pozytywny kolor nagle zniknął z talerza :) Polecamy delikatny jarzynowy wypiek.

Ciasto jarzynowe

Ciasto jarzynowe

Składniki na ciasto jarzynowe

  • papryka żółta,
  • papryka czerwona,
  • pół cukinii,
  • marchewka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 250 g mąki,
  • 6 jajek,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki bazylii,
  • tymianek,
  • oregano lub rozmaryn,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz.

Warzywa myjemy. Cukinię, obraną marchewkę, wypestkowaną paprykę kroimy w kostkę, a następnie zanurzamy w gorącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i blanszujemy przez ok. 3-5 minut. Jarzyny odsączamy i odkładamy do ostudzenia.

Przygotowujemy ciasto. Żółtka oddzielamy od białek. Masło miksujemy na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Porcjami wsypujemy wymieszaną przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kaszę manny, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Ubite białka dodajemy do ciasta.

Na koniec ciasto łączymy z farszem warzywnym. Oprószamy bazylią i szczyptą tymianku. Ciasto jarzynowe wlewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180° C.

Ciasto z nadzieniem warzywnym podajemy po ostudzeniu.