Ciasto ciastem – zazwyczaj pyszne, delikatne i nie można mu się oprzeć. Ale… czy zawsze musi być słodkie, kaloryczne? Oczywiście, nie zawsze! Prezentujemy kolejną warzywną drużynę w walce z mitem słodkiego wypieku.
Ciasto warzywne ma lekki smak, jest puszyste, lekkie i niezwykle kolorowe. Jeśli nawet nie poczujesz, że zjadłeś, na pewno uderzy cię, że intensywnie pozytywny kolor nagle zniknął z talerza Polecamy delikatny jarzynowy wypiek.
Składniki na ciasto jarzynowe
- papryka żółta,
- papryka czerwona,
- pół cukinii,
- marchewka,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 250 g mąki,
- 6 jajek,
- 100 g masła,
- 2 łyżki bazylii,
- tymianek,
- oregano lub rozmaryn,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Warzywa myjemy. Cukinię, obraną marchewkę, wypestkowaną paprykę kroimy w kostkę, a następnie zanurzamy w gorącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i blanszujemy przez ok. 3-5 minut. Jarzyny odsączamy i odkładamy do ostudzenia.
Przygotowujemy ciasto. Żółtka oddzielamy od białek. Masło miksujemy na puszystą masę dodając kolejno żółtka. Porcjami wsypujemy wymieszaną przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kaszę manny, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Ubite białka dodajemy do ciasta.
Na koniec ciasto łączymy z farszem warzywnym. Oprószamy bazylią i szczyptą tymianku. Ciasto jarzynowe wlewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180° C.
Ciasto z nadzieniem warzywnym podajemy po ostudzeniu.
Comments
9 Responses to “Ciasto jarzynowe”