Przepis na ciasto z dyni z masą z mleka kokosowego.
Składniki na ciasto dyniowe:
- 2 szklanki mąki (1 pszenna, 1 pełnoziarnista),
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka mleka roślinnego,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 3 łyżki oleju,
- 500 g upieczonej dyni bez skóry.
Nadzienie na ciasto z dyni:
- 1 kg upieczonej dyni bez skóry,
- 2 puszki zimnego mleka kokosowego (400 ml),
- 2 łyżki cukru pudru,
- posiekane orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Dynię (500 g) przerabiamy blenderem na gładką masę. Składniki na ciasto łączymy, dodajemy dynię i umieszczamy w nasmarowanej olejem tortownicy. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Pozostałą dynię również rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Mleko kokosowe (tylko stałą część) ubijamy w mikserze aż będzie sztywne. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do mleka cukier puder i masę z dyni – cały czas miksując (na najmniejszych obrotach).
Upieczony spód można ściąć na płasko, ale nie jest to konieczne, chyba że bardzo dziwnie wyrósł
Na ostudzone ciasto przekładamy masę, posypujemy orzechami włoskimi i umieszczamy w lodówce na całą noc.
Comments
3 Responses to “Ciasto dyniowe”