26045 Views |  2

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Przepis na ciasto z dyni z masą z mleka kokosowego.

Składniki na ciasto dyniowe:

  • 2 szklanki mąki (1 pszenna, 1 pełnoziarnista),
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 500 g upieczonej dyni bez skóry.


Nadzienie na ciasto z dyni:

  • 1 kg upieczonej dyni bez skóry,
  • 2 puszki zimnego mleka kokosowego (400 ml),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • posiekane orzechy włoskie.

Przygotowanie:

Dynię (500 g) przerabiamy blenderem na gładką masę. Składniki na ciasto łączymy, dodajemy dynię i umieszczamy w nasmarowanej olejem tortownicy. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.

Pozostałą dynię również rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Mleko kokosowe (tylko stałą część) ubijamy w mikserze aż będzie sztywne. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do mleka cukier puder i masę z dyni – cały czas miksując (na najmniejszych obrotach).

Upieczony spód można ściąć na płasko, ale nie jest to konieczne, chyba że bardzo dziwnie wyrósł :)
Na ostudzone ciasto przekładamy masę, posypujemy orzechami włoskimi i umieszczamy w lodówce na całą noc.