12194 Views |  1

Ciasto daktylowe z polewą toffi i migdałami

Ciasta świąteczne (mazurki, babki, makowce, ale i te mniej popularne) stanowią jedną z przyjemniejszych rozkoszy, które umilają Święta. I choć często jest to pokusa nie do odparcia, niektóre ciasta warto robić tylko „od święta”. Nie dlatego, że nie są doskonałe, ale dlatego, że są zbyt idealne :) To ciasto to mieszanka owoców (suszonych daktyli), orzechów (migdałów) i maksymalnej słodkości w postaci ciągnącej się, gęstej polewy toffi. Proste i niewymagające dużo pracy, delikatne, puszyste i naprawdę słodkie. Słowem – znakomite ciasto (nie tylko:)) na święta i specjalne okazje:)

Ciasto daktylowe z polewą toffi i migdałami

Ciasto daktylowe z polewą toffi i migdałami

Składniki na ciasto z daktylami i migdałami

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek,
  • migdały do ułożenia na cieście,
  • szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 0,25 szklanki mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na polewę toffi

  • 1,6 szklanki brązowego cukru,
  • szklanka śmietany (najlepiej 30 %),
  • 200 g masła.

Daktyle kroimy na małe części, przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem.

Masło i cukier do ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Miksując dodajemy do ciasta kolejno jajka. Do przygotowanej masy przesiewamy mąkę, dolewamy mleko i wsypujemy daktyle. Wszystkie składniki mieszamy.

Ciasto wykładamy w do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180° C. Po wyjęciu ciasta odkładamy je do wystygnięcia. W tym czasie możemy zacząć przygotowanie polewy toffi.

Pokrojone w kostkę masło, śmietanę i brązowy cukier przekładamy do rondelka. Wymieszany sos toffi podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zwiększamy ogień. Gotujemy, stale mieszając, do momentu aż syrop zgęstnieje.

Gotową polewę nakładamy na ciasto. Na wierzchu ciasta umieszczamy migdały.

Ciasto daktylowe z migdałami podajemy dopiero, gdy polewa toffi stężeje.