Przepis na ciasto biszkoptowe przekładane masą kremową i owocami.
Składniki na ciasto do cudoka:
- 750 g mąki tortowej,
- 3 łyżki miodu,
- 100 g margaryny lub masła,
- 6 łyżek mleka,
- 300 g cukru pudru,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 całe jajka.
Margarynę, miód włożyć do garnka i rozpuścić. Do gotujących się składników wlać mleko. Po ostudzeniu lekko ciepłą margarynę wlać do ciasta, które powstało z połączenia pozostałych składników. Całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdy placek rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Ciasto na cudoka pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 min (aż ciasto się zarumieni) każdy placek z osobna. Upieczone placki trzymać w cieple przykryte ściereczką.
Składniki na krem do cudoka:
- 3 szklanki mleka,
- 7 łyżek grysiku (kaszy manny),
- 150 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- sok z cytryny,
- cukier wanilinowy,
- powidła śliwkowe (lub inne zależnie od gustu).
Grysik ugotować z mlekiem ciągle mieszając, aby w kremie nie powstały grudki. Po ostudzeniu dodać masło, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i dobrze wszystko zmiksować na gładką masę.
Kolejność układania ciasta:
- Placek posmarowany połową masy z grysiku.
- Placek posmarowany od spodu powidłami, a od góry druga połowa masy grysikowej
- Placek posmarowany od spodu powidłami
Całość przykryć ściereczką i przycisnąć. Pozostawić przyciśnięte najlepiej na całą noc. Ciepłą polewę czekoladową wylać na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi
Comments
1 Responses to “Ciasto CUDOK”