3437 Views |  Like

Ciasto CUDOK

Przepis na ciasto biszkoptowe przekładane masą kremową i owocami.

Dodaj zdjęcie!

Składniki na ciasto do cudoka:

  • 750 g mąki tortowej,
  • 3 łyżki miodu,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 6 łyżek mleka,
  • 300 g cukru pudru,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 całe jajka.

Margarynę, miód włożyć do garnka i rozpuścić. Do gotujących  się  składników wlać mleko. Po ostudzeniu lekko ciepłą margarynę wlać do ciasta, które powstało z połączenia pozostałych składników. Całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdy placek rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Ciasto na cudoka pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 min (aż ciasto się zarumieni) każdy placek z osobna. Upieczone placki trzymać w cieple przykryte ściereczką.

Składniki na krem do cudoka:

  • 3 szklanki mleka,
  • 7 łyżek grysiku (kaszy manny),
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • sok z cytryny,
  • cukier wanilinowy,
  • powidła śliwkowe (lub inne zależnie od gustu).

Grysik ugotować z mlekiem ciągle mieszając, aby w kremie nie powstały grudki. Po ostudzeniu dodać masło, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy i dobrze wszystko zmiksować na gładką masę.

Kolejność układania ciasta:

  1. Placek posmarowany połową masy z grysiku.
  2. Placek posmarowany od spodu powidłami, a od góry druga połowa masy grysikowej
  3. Placek posmarowany od spodu powidłami

Całość przykryć ściereczką i przycisnąć. Pozostawić przyciśnięte najlepiej na całą noc. Ciepłą polewę czekoladową wylać na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi :)