Banany w cieście splecione słodką, mieniącą się polewą karmelową i zwieńczone orzechami włoskimi. Miękkie, lekko wilgotne ciasto w owocowo-orzechowym towarzystwie i prawie przezroczystej mgiełce toffi. Pokusa, której nie da się oprzeć! Polecamy niezwykle prosty przepis na ciasto bananowe.
Składniki na ciasto bananowe
- szklanka posiekanych bananów (ok. 3 bananów),
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 0,75 szklanki śmietany 18 %,
- szklanka białego cukru,
- 0,25 szklanki brązowego cukru,
- 120 g masła,
- 3 jajka,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść orzechów włoskich.
Składniki potrzebne do przygotowania polewy karmelowej
- 0,75 szklanki brązowego cukru,
- szklanka śmietanki 30 %.
Przygotowujemy ciasto bananowe. Masło i dwa rodzaje cukru łączymy i ubijamy mikserem na puszystą masę. Wbijamy kolejno po 1 jajku i wciąż miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, śmietanę i grubo pokrojone banany. Mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej formy (kwadratowej lub okrągłej). Ciasto z bananami pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C.
W trakcie pieczenia przyrządzamy sos karmelowy. Cukier łączymy ze śmietanką. Polewę podgrzewamy na średnim ogniu aż zgęstnieje. Wystudzone ciasto z bananów polewamy sosem karmelowym. Wierzch przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.
Ciasto bananowe możemy polać także bardziej gęstym sosem toffi.
Comments
35 Responses to “Ciasto bananowe z polewą karmelową i orzechami”