26655 Views |  Like

Ciasto bananowe z polewą karmelową i orzechami

Banany w cieście splecione słodką, mieniącą się polewą karmelową i zwieńczone orzechami włoskimi. Miękkie, lekko wilgotne ciasto w owocowo-orzechowym towarzystwie i prawie przezroczystej mgiełce toffi. Pokusa, której nie da się oprzeć! :) Polecamy niezwykle prosty przepis na ciasto bananowe.

Ciasto bananowe z polewą karmelową i orzechami włoskimi

Ciasto bananowe z polewą karmelową i orzechami włoskimi

Składniki na ciasto bananowe

  • szklanka posiekanych bananów (ok. 3 bananów),
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 0,75 szklanki śmietany 18 %,
  • szklanka białego cukru,
  • 0,25 szklanki brązowego cukru,
  • 120 g masła,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść orzechów włoskich.

Składniki potrzebne do przygotowania polewy karmelowej

  • 0,75 szklanki brązowego cukru,
  • szklanka śmietanki 30 %.

Przygotowujemy ciasto bananowe. Masło i dwa rodzaje cukru łączymy i ubijamy mikserem na puszystą masę. Wbijamy kolejno po 1 jajku i wciąż miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, śmietanę i grubo pokrojone banany. Mieszamy.

Masę przekładamy do natłuszczonej formy (kwadratowej lub okrągłej). Ciasto z bananami pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C.

W trakcie pieczenia przyrządzamy sos karmelowy. Cukier łączymy ze śmietanką. Polewę podgrzewamy na średnim ogniu aż zgęstnieje. Wystudzone ciasto z bananów polewamy sosem karmelowym. Wierzch przyozdabiamy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.

Ciasto bananowe możemy polać także bardziej gęstym sosem toffi.