Zwegowani » Ciasta desery, Dania zapiekane, Przepisy z ciasta francuskiego, Śniadania kolacje

Ciastko francuskie z jabłkiem i migdałami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 9
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (9 głosów)
Loading...Loading...

Przepisy z ciasta francuskiego są zazwyczaj banalnie proste i nie wymagają większego wysiłku, czy liczby składników. Efekt ciastek francuskich oczywiście często przerasta oczekiwania, bo ich dobry smak i niezwykle intensywny, świeży zapach, nie równa się z niczym! :) Tak też jest i w tym przypadku. Zachęcamy do wypróbowania jabłkowych ciastek francuskich, idealnych zarówno jako deser, jak i poranna lub wieczorna przekąska.

Ciastka francuskie z jabłkiem i migdałami

Ciastka francuskie z jabłkiem i migdałami

Składniki na 4 ciastka z jabłkami

  • 4 jabłka,
  • 50 g płatków migdałów,
  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego (opakowanie),
  • żółtko,
  • 2 łyżki mleka,
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • cynamon.

Rozmrożone, cienkie ciasto kroimy na cztery równe, prostokątne, części, pozostawiając parę centymetrów brzegu na wycięcie 4 krążków (z tego kawałka ciasta możemy potem ulepić dowolny kształt i piec go razem z ciastkami, bez nadzienia owocowego). Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.

Jabłka obieramy i wydrążamy środek na kształt lejka (wąskim końcem do dołu). Każde jabłko nadziewamy migdałami i układamy na środku pokrojonych prostokątów z ciasta francuskiego.

Do tak przygotowanych jabłek wlewamy po łyżce syropu klonowego lub miodu, a następnie „zamykamy” je brzegami ciasta francuskiego, które sklejamy ze sobą na wierzchu jabłka. Połączone brzegi zaklejamy dodatkowo wyciętym z małych foremek lub kapsla krążkiem.

Każde ciastko francuskie smarujemy żółtkiem. Deser pieczemy przez 10 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200ºC. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180°C i trzymamy przez kolejne parę minut (max. 10 min. – uwaga: dłuższy pobyt wypieków jabłkowych w piekarniku może spowodować ich rozpuszczenie!).

Ciastko francuskie z jabłkiem i migdałami podajemy na ciepło posypane cynamonem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Placki z białej kapusty
Placki? Kotlety? Bez różnicy, gdy posiłek pyszny :) A ten z pewnością na takie miano zasługuje. Kapu...
Quiche - tarta ze szpinakiem i szparagami
Wyjątkowo zielona tarta - ze szpinakiem i szparagami - jest łatwa w przygotowaniu i równie krótko, c...
Muffiny z rabarbarem
Rumiane babeczki nadają się na każdą okazję. Czerwone gałązki rabarbaru idealnie sprawdzają się w ci...
Sok warzywny
Świeżo wyciśnięty sok warzywno-owocowy to pyszna bomba witaminowa. Jeśli macie w domu sokowirówk...
Pasztet imbirowy
Przepis na rozgrzewający pasztet z imbirem. Składniki na pasztet imbirowy: 1,5 szkl. czerwo...
Racuszki gryczano-orkiszowe z jabłkiem
Przepis na racuchy z jabłkiem. Składniki na racuszki gryczano-orkiszowe z jabłkiem: 2 jabłk...

Komentarzy: 9

  • avatar
    Majana:

    Uwielbiam ciastko francuskie z jabłkiem i cynamonem. Mmm.. z migdałami też na pewno boskie !:)

    Dlaczego czasami mam problemy na IE z otwarciem Waszej stronki?

    Pozdrawiam i zycze miłego dnia.
    Majana

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    moooya:

    Ubóstwaim ciasto francuskie, a jeszcze w połączeniu z jabłkiem i migdałami to napenwo świetnie smakuje;))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Mic:

    Zapomnieliśmy wspomnieć o cynamonie :) Przepis już został uaktualniony :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    asiejka:

    ślicznie zapakowane te jabłka :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    Oj, nie… Szkoda że się miniemy :( Wyjezdzam od 31 do 7 – do paryza. Jak tylko bedziecie kiedys w moich okolicach, dajcie znac, jeśli bedziecie chcieli sie spotkac :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    aga-aa:

    uwielbiam ciasto francuskie, bardziej z wytrawnym nadzieniem, ale takim tez nie pogardze :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Alicja:

    Bardzo lubię ciasto francuskie z owocami. Ten przepis jest w sam raz dla mnie!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    olalala:

    Czy Wyście poszaleli ;))!? Taką przekąskę to ja poproszę i na śniadanie, i na kolację, i do kawki! No ehh… A miałam przecież dbać o linię ;)!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ada:

    Dzis podałam ten deser znajomym okraszając go jeszcze kulka lodów waniliowych :-))byli zachwyceni!!!tylko nauczona doświadczeniem podpiekłam wczesniej same jabłka gdyz wiedziałam ze 20 min. nie wystarczy zeby się dobrze upiekły…są takie specjalne jabłka zdaje sie antonówki-i im 20 min. w piekarniku wystarczy, ale antonówki są tylko jesienią i nie we wszystkich sklepach…pozdrawiam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.