Mocno kakaowe ciasteczko, przełożone masą z migdałów, bez mleka i jajek. Propozycja dla wegan, osób na diecie eliminacyjnej i nie tylko. Są pyszne, więc można częstować nawet nie-wegan Zaletą pieczenia własnych ciastek, wypieków jest bez wątpienia możliwość doboru według własnego smaku: cukru, tłuszczu i rodzaj mąki. Kupne ciastka zazwyczaj wypiekane są na utwardzanych tłuszczach (np. palmowy), zwykłej białej mące i białym cukrze. Dlatego nie ma co, pieczemy własne!
Składniki na ciasteczka kakaowe z masą migdałową (2 blachy):
- ½ szklanki oleju kokosowego (w stanie ciekłym) lub ¾ kubka innego tłuszczu (margaryny),
- ¾ szklanki cukru palmowego (lub zamieniamy na inny słodzik),
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub paczka cukru z prawdziwą wanilią,
- ½ szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego,
- ½ szklanki kakao słabo odtłuszczonego,
- ½ szklanki kakao,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki sody.
Przełożenie:
- 1,5 szklanki migdałów blanszowanych (namoczonych przez noc),
- pół szklanki mleka migdałowego,
- syrop z agawy,
- 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin.
Wykonanie ciastka:
- W misce mieszamy tłuszcz z cukrem (w przypadku margaryny ucieramy z cukrem przez minutę). Dodajemy wanilię i mleko. Mieszamy.
- Dodajemy pozostałe składniki i wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
- Wykładamy w 3 częściach na papier do pieczenia i rolujemy każdą część osobno w wałek o średnicy 3 cm.
- Chłodzimy przez 30 minut aż ciasto stwardnieje.
- Odwijamy ciasto z papieru i ostrym nożem kroimy na plasterki 0,5 cm lub grubsze.
- Pieczemy w temperaturze 165°C przez 12 minut.
- Upieczone ciasto wykładamy na kratkę i studzimy.
Masa:
- Namoczone migdały miksujemy na gładką masę, dodajemy mleko i olej kokosowy. Miksujemy jeszcze na jednolitą masę.
- Chłodzimy przez godzinę.
Opcjonalnie można przygotować masę bez migdałów na bazie margaryny. Ta masa zdecydowanie nie należy do najzdrowszej opcji Mocno słodka, lecz bardziej kremowa. Dla zwolenników słodkiego smaku będzie jak znalazł. Masa z migdałów nie jest tak słodka, dostarcza za to więcej wartości odżywczych i zdrowego tłuszczu.
Masa bez migdałów na bazie margaryny:
- ¼ szklanki margaryny bezmlecznej,
- ¼ oleju kokosowego w stanie ciekłym,
- 2 i ½ cukru pudru,
- wanilia.
Tłuszcz ucieramy z cukrem zaczynając od połowy filiżanki. Dodajemy stopniowo cukier puder miksując na wysokich obrotach. Można dodać sok z cytryny.
Ciastka dodatkowo można jeszcze przełożyć np. gęstą konfiturą wiśniową. Smacznego
Magda, vegabutik.pl
Comments
1 Responses to “Ciastka kakaowe z masą migdałową”