5364 Views |  Like

Ciastka kakaowe z masą migdałową

Ciastka kakaowe z masą migdałową

Ciastka kakaowe z masą migdałową

Mocno kakaowe ciasteczko, przełożone masą z migdałów, bez mleka i jajek. Propozycja dla wegan, osób na diecie eliminacyjnej i nie tylko. Są pyszne, więc można częstować nawet nie-wegan :) Zaletą pieczenia własnych ciastek, wypieków jest bez wątpienia możliwość doboru według własnego smaku: cukru, tłuszczu i rodzaj mąki. Kupne ciastka zazwyczaj wypiekane są na utwardzanych tłuszczach (np. palmowy), zwykłej białej mące i białym cukrze. Dlatego nie ma co, pieczemy własne! :)

Składniki na ciasteczka kakaowe z masą migdałową (2 blachy):

  • ½ szklanki oleju kokosowego (w stanie ciekłym) lub ¾ kubka innego tłuszczu (margaryny),
  • ¾ szklanki cukru palmowego (lub zamieniamy na inny słodzik),
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub paczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • ½ szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego,
  • ½ szklanki kakao słabo odtłuszczonego,
  • ½ szklanki kakao,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mąki z tapioki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki sody.

Przełożenie:

  • 1,5 szklanki migdałów blanszowanych (namoczonych przez noc),
  • pół szklanki mleka migdałowego,
  • syrop z agawy,
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin.

Wykonanie ciastka:

  1. W misce mieszamy tłuszcz z cukrem (w przypadku margaryny ucieramy z cukrem przez minutę). Dodajemy wanilię i mleko. Mieszamy.
  2. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
  3. Wykładamy w 3 częściach na papier do pieczenia i rolujemy każdą część osobno w wałek o średnicy 3 cm.
  4. Chłodzimy przez 30 minut aż ciasto stwardnieje.
  5. Odwijamy ciasto z papieru i ostrym nożem kroimy na plasterki 0,5 cm lub grubsze.
  6. Pieczemy w temperaturze 165°C przez 12 minut.
  7. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę i studzimy.

Masa:

  1. Namoczone migdały miksujemy na gładką masę, dodajemy mleko i olej kokosowy. Miksujemy jeszcze na jednolitą masę.
  2. Chłodzimy przez godzinę.

Opcjonalnie można przygotować masę bez migdałów na bazie margaryny. Ta masa zdecydowanie nie należy do najzdrowszej opcji :) Mocno słodka, lecz bardziej kremowa. Dla zwolenników słodkiego smaku będzie jak znalazł. Masa z migdałów nie jest tak słodka, dostarcza za to więcej wartości odżywczych i zdrowego tłuszczu.

Masa bez migdałów na bazie margaryny:

  • ¼ szklanki margaryny bezmlecznej,
  • ¼ oleju kokosowego w stanie ciekłym,
  • 2 i ½ cukru pudru,
  • wanilia.

Tłuszcz ucieramy z cukrem zaczynając od połowy filiżanki. Dodajemy stopniowo cukier puder miksując na wysokich obrotach. Można dodać sok z cytryny.

Ciastka dodatkowo można jeszcze przełożyć np. gęstą konfiturą wiśniową. Smacznego :)

Magda, vegabutik.pl