Ciasto francuskie z nadzieniem warzywnym to wykwintna przystawka i doskonała przekąska nie tylko dla gości. Kruche i bardzo delikatne ciasto francuskie, w którym schowane są szparagi (białe lub zielone), pieczarki, por i ziemniaki, może też zawierać dowolne, inne składniki. Grunt to trafiony smak i imponujący wygląd przy prostym do przyrządzenia przepisie!
Składniki na ciastka francuskie z porem i szparagami
- 450 g ciasta francuskiego,
- pół pora (część biała lub zielona),
- 100 g szparagów (białych lub zielonych),
- 2 pieczarki,
- jajko,
- tymianek,
- suszona gorczyca,
- sól, pieprz.
O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl
Cienkie (lub rozwałkowane w razie potrzeby) ciasto francuskie, ułożone na wilgotnym pergaminie, kroimy na 4 równe części. W każdej nacinamy lekko mniejszy prostokąt. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy 15-20 minut aż ciasto wyrośnie i zarumieni się.
Pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy aż staną się miękkie. Z szparagów odłamujemy końce. Obrane szparagi (obieramy tylko w przypadku, gdy używamy białych) blanszujemy parząc je we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut. Warzywa odcedzamy i odkładamy na bok.
Pokrojony por i plasterki grzybów podsmażamy w rondlu przez 5 minut. Przyprawiamy i dodajemy szparagi z ziemniakami.
Z wyjętych z piekarnika ciastek francuskich delikatnie odcinamy wierzch (zostawiając pod nim cienką ściankę podłoża). Do środka wkładamy warzywny farsz.
Ciastka francuskie z porem i szparagami podajemy ciepłe i przykryte wyciętą wcześniej prostokątną czapeczką.
Comments
5 Responses to “Ciastka francuskie z porem i szparagami”