4517 Views |  Like

Ciastka francuskie z porem i szparagami

Ciasto francuskie z nadzieniem warzywnym to wykwintna przystawka i doskonała przekąska nie tylko dla gości. Kruche i bardzo delikatne ciasto francuskie, w którym schowane są szparagi (białe lub zielone), pieczarki, por i ziemniaki, może też zawierać dowolne, inne składniki. Grunt to trafiony smak i imponujący wygląd przy prostym do przyrządzenia przepisie! :)

Ciastka francuskie z porem i szparagami

Ciastka francuskie z porem i szparagami

Składniki na ciastka francuskie z porem i szparagami

  • 450 g ciasta francuskiego,
  • pół pora (część biała lub zielona),
  • 100 g szparagów (białych lub zielonych),
  • 2 pieczarki,
  • jajko,
  • tymianek,
  • suszona gorczyca,
  • sól, pieprz.

O przechowywaniu, przyrządzaniu i gotowaniu szparagów więcej na KuchniaCafe.pl

Cienkie (lub rozwałkowane w razie potrzeby) ciasto francuskie, ułożone na wilgotnym pergaminie, kroimy na 4 równe części. W każdej nacinamy lekko mniejszy prostokąt. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy 15-20 minut aż ciasto wyrośnie i zarumieni się.

Pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy aż staną się miękkie. Z szparagów odłamujemy końce. Obrane szparagi (obieramy tylko w przypadku, gdy używamy białych) blanszujemy parząc je we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut. Warzywa odcedzamy i odkładamy na bok.

Pokrojony por i plasterki grzybów podsmażamy w rondlu przez 5 minut. Przyprawiamy i dodajemy szparagi z ziemniakami.

Z wyjętych z piekarnika ciastek francuskich delikatnie odcinamy wierzch (zostawiając pod nim cienką ściankę podłoża). Do środka wkładamy warzywny farsz.

Ciastka francuskie z porem i szparagami podajemy ciepłe i przykryte wyciętą wcześniej prostokątną czapeczką.