To jedna z potraw wegetariańskich, których się nie zapomina Ciastka francuskie w wersji niesłodkiej, z nadzieniem warzywnym, to nie tylko prosta sprawa – wystarczy arkusz mrożonego ciasta francuskiego i kilka warzyw, ale i przyjemny, lekki i jednocześnie sycący posiłek. Ciasta są niezwykle chrupiące i delikatne, a mimo to trochę cięższy, ciepły farsz grzybowo-szpinakowy jest dla nich najlepszym kompanem 😉
Przepis na ciasta możemy także wykorzystać do wdrażania tajników kuchni najmłodszym członkom rodziny. Lepienie ciastek francuskich o dowolnych kształtach może okazać się nie tylko przyjemna i lekka zabawa edukacyjna, ale i wstęp do wspólnych przygotowań obiadowych.
Polecamy także: ciastka francuskie z porem i szparagami.
Składniki na ciastka francuskie z farszem grzybowo-szpinakowym
- 450 g ciasta francuskiego,
- 250-300 g ziemniaków,
- 3 duże pieczarki,
- cebula,
- 250 g szpinaku mrożonego w kostkach (nadaje się także świeży szpinak w liściach),
- tymianek,
- szczypta curry,
- przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
Pieczarki, cebulę kroimy na drobne części i podsmażamy wraz ze szpinakiem. Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy purée. Wszystkie składniki nadzienia łączymy i przyprawiamy.
Cienkie rozmrożone ciasto francuskie, ułożone na wilgotnym pergaminie, kroimy na 8 niewielkich części. Do środka wkładamy farsz warzywny. Końcówki ciastek sklejamy razem (techniką dowolną).
Ciastka z warzywami smarujemy jajkiem, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekamy 15-20 minut aż ciasto wyrośnie i zarumieni się.
Ciasteczka francuskie z farszem grzybowo-szpinakowym chwile po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe.
Comments
2 Responses to “Ciastka francuskie z farszem grzybowo-szpinakowym”