Kruche ciasteczka owsiane to zdrowa przekąska i doskonały dodatek do gorącego kakao.
Składniki na ciasteczka owsiane
- 250 g płatków owsianych,
- 0,5 szklanki mąki,
- 2-3 jajka,
- 100 g masła,
- 60 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.
Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.
Masę wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Masę przyciskamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką „odcinamy” ciastka owsiane od masy i wykładamy je na wysmarowanej masłem blasze.
Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160° C.
Zobacz również ciasteczka orkiszowe.
Comments
120 Responses to “Ciasteczka owsiane”