Zwegowani » Ciasta desery, Dania wigilijne

Ciasteczka owsiane


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 118
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (260 głosów)
Loading...Loading...

Kruche ciasteczka owsiane to zdrowa przekąska i doskonały dodatek do gorącego kakao.

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

 

Składniki na ciasteczka owsiane

  • 250 g płatków owsianych,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 2-3 jajka,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy płatki owsiane i smażymy je do momentu aż się zarumienią. Płatki posypujemy cukrem i delikatnie mieszamy aż cukier się stopi. Po wyjęciu odkładamy masę do miseczki.

Przygotowujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi. Dodajemy rozbełtane jajka i dokładnie mieszamy.

Masę wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Masę przyciskamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy przez papier tak, aby ciasto miało w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką „odcinamy” ciastka owsiane od masy i wykładamy je na wysmarowanej masłem blasze.

Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160° C.

Zobacz również ciasteczka orkiszowe.


Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Składniki: , ,




Przepisy z podobnymi składnikami:

Kanapki z sałatą i rzodkiewką
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Możemy je zatem podać w ten sposób, aby dzień zaczynał się ...
Pieczone pączki - donaty
Sezon na pączki ruszył pełną parą. Przepisów na pączki co nie miara, ale ten, jako jeden z niewielu,...
Ciasto bananowe z polewą karmelową i orzechami
Banany w cieście splecione słodką, mieniącą się polewą karmelową i zwieńczone orzechami włoskimi. Mi...
Pasztet z fasoli
To domowa wersja świątecznego pasztetu w wersji wegetariańskiej. Skład jest podobny do farszu na wig...
Owsiane gofry
Przepis na gofry z płatków owsianych pochodzi z książki 366 delicious ways to cook rice, beans and g...
Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami
W zależności od tego, czy chcemy mieć gęstszą czy rzadszą owsiankę dajemy szklankę lub 1.5 szklank...

Komentarzy: 118

  • avatar
    nite3ka6:

    wczoraj zrobiłam i wyszły przepyszne! Jadłam i popijałam zimnym mlekiem :) mniam :]

    Oceń komentarz: Dobre 3 Słabe 0

  • avatar
    Asia:

    Ciasteczka są fantastyczne. Kwadransik roboty i gotowe!! Mają jedną wadę – za szybko znikają…. :)

    Oceń komentarz: Dobre 4 Słabe 1

  • avatar
    magic_girl:

    zdecydowanie za szybko znikają:D

    Oceń komentarz: Dobre 4 Słabe 1

  • avatar
    anna:

    ile trzeba masła do tego przepisu ?

    Kontrowersyjny komentarz. Oceń: Dobre 3 Słabe 5

  • avatar
    Mic:

    Do tego przepisu potrzeba 100 g masła.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 2

  • avatar
    Małgosia:

    Wyśmienite są te ciasteczka. Tylko ja dodaję 40 g cukru, są smaczniejsze, ale to kwestia gustu.

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Mic:

    Wszystko zależy od zawartości cukru w cukrze ;) Cieszymy się, że ciasteczka smakują :)

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    a mi nie wyszło :( ostatecznie masa była dziwnie lepka a w piekarniku wszystkie ciastka zlały się w jedną wielką kupę… nie wiem dlaczego ciacha się nie udały, wszystko robiłam zgodnie z przepisem :(((

    Kontrowersyjny komentarz. Oceń: Dobre 4 Słabe 6

  • avatar
    ai:

    ciasteczka rewelacyjne.Masa nie wygladala najlepiej nie bylo mowy o rozwalkowaniu, bo lepily sie do palcow.Wilgotnymi dlonmi natomiast lepily sie idelanie

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Dominik:

    Ale tam nie ma mowy o rozwałkowaniu…. :)

    Oceń komentarz: Dobre 3 Słabe 2

  • avatar
    Maja:

    Ciasteczka są przepyszne!! Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i wyszły extra :) Nawet mój ukochany – niejadek zdrowego jedzenia i ciastek – zjadł polowe za jednym przysiadem :) ważne żeby płatki były zwykłe, i nie margaryna tylko masło obowiązkowo :) najlepiej do rozprowadzenia ciasta na stole zmoczyc stół i ręce wodą :)
    pozdrawiam :)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 1

  • avatar
    Marcino:

    Przepis super. Ciastka wyszły bardzo smaczne , zrobiłem je pierwszy raz i z podwójnej porcji, bo wsypałem od razu całą paczkę płatków 400g i do tego kostka masła 200g a i dodałem garść rodzynków, normalnie niebo w gębie :)

    Oceń komentarz: Dobre 3 Słabe 0

  • avatar
    jagoda:

    ciasteczka sa wysmienite i bardzo łatwe w przgotowaniu zrobila je siedmiolatka z małą pomocą .

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Alicja:

    Ja trochę przepis zmieniłam. Dodałam zamiast cukru miód, dodałam zmielone
    migdały, kokos. Kokos i płatki na początku prażę aż się nie zarumienią. Potem uprażone trochę wałkuję. A potem tak samo jak w przepisie powyższym
    postępuję zwiększając trochę składniki(3 jajka i 3 żółtkka). Do masy dodaję rodzynki. Przepis droższy, ale ciasteczek więcej i też b. pyszne. Dziękuję za inspirację.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ramydada:

    Ciasteczka są szybkie i proste w wykonaniu. I bardzo smaczne.
    Trochę kłopotu sprawia „odcięcie” szklanką kształtu ciasteczka i przełożenie je na blachę. Masa bowiem wychodzi ciapciata. Nie jest to jednak duża trudność, wystarczy odpowiednio dosypać mąki :). Ja proponuję, jeśli trzymać się ściśle powyższego przepisu, dodać mniej cukru- ale to kwestia gustu.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    dagmara:

    witam wszystkich amatorów ciasteczek owsianych i nie tylko.Mam równie łatwy i pyszny przepis na ciasteczka
    jedno jajko
    2łyżki otrębów pszennych
    łyżkę otrębów owsianych
    łyżke otrębów żytnich
    do smaku orzechy laskowe żurawinę suszoną,morele co kto woli
    składniki wymieszac i smażyc na oliwie jak placki
    życze smacznego
    są naprawde PYCHA

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 1

  • avatar
    Magda:

    ja troche przepis zmodyfikowałam, zamiast cukru dałam miód, troche orzechów i aromatu pomarańczowego, nie rozwałkowywałam tez ciasta tylok kładłam ciasteczka łyżką. Z jdnej porcji wyszło mi 20 ciasteczek i sa naprawde pyszne.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ada:

    dodałam troche miodu, cynamonu, rodzynek, orzechów i poppingu z amarantusa. pycha! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Gosia:

    Dałam trochę mniej cukru, garść rodzynek i wyszły naprawdę pyszne. Zniknęły błyskawicznie.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Sylwia:

    Super!!! pycha!!! DZIĘKI za przepis!!! Ciasto jest dosyć twarde i lepi się do stolnicy, ale świetnie wałkuje się na papierze do pieczenia NIC SIĘ NIE KLEI POLECAM!!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    gemma1986:

    Mam pytanko:ile mąki,cukru i płatków trzeba dac,tak mierząc na szklanki?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    gemma1986:

    Mam pytanie:ile mąki,cukru i płatków trzeba dac,mierząc na szklanki?
    Dziekuję za odp

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    agnieszka:

    ciasteczka super zrobiłam mniejsze i też PYCHA MNIAM MNIAM

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    anetschka:

    te ciasteczka to istna rewelka:)) raz sprobowalam i teraz nie mozemy sie bez nich obejsc…przepisik tez troche zmodyfikowalam, zamiast cukru miod i zawsze dorzucam bakalie ekstra: rodzynki, migdaly i wiorki kokosowe.Palce lizac…

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    jagienka:

    Ciasteczka wyśmienite! Nie mialam zwykłych płatków, to dodalam musli z rodzynkami i slonecznikiem oraz sezamem i wyszły przepyszne! Zawsze robiłam je, nie podsmazywszy wczesniej płatków i to był bład. Te sa o niebo lepsze.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Aleksandra:

    Dziś upiekłam ciasteczka owsiane, bardzo smaczne. Troche zmodyfikowałam przepis, a mianowicie dodałam półowe płatków owsianych błyskawicznych, dodałam orzechy, sezam, rodzynki. Dobra przekąska do kubka kaka ;-)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    ania:

    zrobilam te ciasteczka przed chwilka;)
    tylko moim zdaniem lepiej dodac wiecej cukru, bo takt o są takie bez smaku:P

    a najlepiej bylo by je na koncu już po upieczeniu polac mleczna czekolada:)

    ale swietne i pol godzinki roboty:)
    polecam:)

    Oceń komentarz: Dobre 3 Słabe 0

  • avatar
    Olga:

    Robiłam ciasteczka wg przepisu, po tylu komentarzach spodziewałam się czegoś smaczniejszego.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 2

  • avatar
    kaka:

    chce je zrobić i zamiast cuktu dać miód ale nie wiem ile…
    Ktoś mi poradzi ile łyżek miodu zastąpi cukier???

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    pierwszy raz robiłam i wyszły pyszne :D oczywiście też zmodyfikowałam, pomieszałam otręby pszenne, owsiane, kukurydziane oraz kakao. polecam !

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    anna:

    robilam pierwszy raz wyszly pyycha…naprawde przepyszne mozna dodac rodzynki albo orzechy.polecam.maja jedna wade szybko znikaja :-).

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Karolina:

    Ciasteczka są przepyszne! Przepis jest bardzo dobry, co prawda masa była w moim przypadku zbyt klejąca, by ją rozwałkowac na blacie, niemniej jednak z pomocą łyżki i własnych dłoni udało się ukształtowac kółeczka. Mniam mniam!:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ANKA...:

    ja jak włożyłam do piekarnika, to mi się wszystkie ciastka ze sobą złączyły :( a robiłam wszystko zgodnie z przepisem…
    co mogło być przyczyną?

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 2

  • avatar
    alicja:

    ciasteczka super! nie do końca trzymałam się przepisu… wydaje mi się, że dałam więcej mąki, żeby konsystencja była „mocniejsza” i żeby się właśnie nie zlały w jedną masę. wyszły świetnie. acha, i dodałam rodzynki i otręby orkiszowe

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Marzena:

    Bardzo prosty przepis, ciastka pyszne.
    Ja nałożyłam masę łyżką na blachę, a następnie rozpłaszczyłam widelcem.

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Agulla:

    OMG pyszne, a jakie zdrowe!!! ten przepis daje masę mozliwości! teraz zrobiłam z wiórkami, mogłabym zjeść wszystkie zaraz po wyjęciu z pieca:D jutro zrobię z rodzynkami i czekoladą XD
    mniam mniam mniam mniam

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    D:

    U mnie coś zaniknęły te płatki owsiane i zrobiły mi się takie ciastowate te ciasteczka ;D

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    Zrobilam, dodałam wiecej mąki, żeby wyszły maczanki, twardsze niz owsiane, ale mam jeszcze chotę zrobic ciasteczka po bożemu, stricte wg przepisu, tylko z rodzynkami i orzeszkami. Buziaki! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Magda:

    Zrobiłam ciasteczka i są wspaniałe :) Dodałam jeszcze rodzynki, miód i inne pyszności :) Są fantastyczne i zdecydowanie za szybko znikają :)
    Polecam wszystkim :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Asia:

    Właśnie piekę,już nie pierwszy raz^^ to co mi się w nich najbardziej podoba,że można je zdrobić po swojemu,totalnie po swojemu^^
    moje są bez jajka,dałam trochę miodu i słodzik,staram się nie używać cukru,już próbowałam,smakują bardzo dobrze :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kamila:

    mnie nie wyszły. są kompletnie nieslodkie. dalam rodzynki, które sie zrobily gorzkie. posmarowalam wierzch nutellą i teraz można jesc.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 1

  • avatar
    Marta:

    ja zaraz wkładam do piekarnika :D
    masa ładna, klejąca rzeczywiście ;)
    zamiast na stole położyłam na papierze do pieczenia i tam wycinałam kółka… kilka wyszło ładnych a reszta taka bezkształtna ;)
    zobaczymy co będzie jak się upieką ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    justyna:

    PYCHA!!!!!WLASNIE WCINAM PIERWSZE JESZCZE CIEPLE CIACHO.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kabamaiga:

    Jako fanatyczka owsianych ciasteczek przepis zapisuję i obiecuję że szybko wykonam.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    krysiag83:

    Powiem tak: ciacha GENIALNE…proste w wykonaniu do tego stopnia, że dziecko nawet będzie umiało je zrobić. Ja zaszalałam sobie troszkę i dodałam jeszcze rodzynki, uprażone płatki kokosa i pokrojona w kosteczkę czekoladę. Jednak poza tym, że ciacha są super to niestety mają jedną wadę: BARDZO SZYBKO ZNIKAJĄ i radziłabym robić te cuda z podwójnej porcji.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    lexa:

    ciasteczka wyszły niesamowite! owsiane z musli bez masła a z miodem na patelni, potem mix z orkiszową mąką i otrębami. Ciacha super jeszcze na ciepło mięciutkie. Ciekawe czy jak ostygną bd kruche.. Od czego zależy kruchość? to moje pierwsze ciastka ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    lexa:

    aha i dałam 3 jaja, kokos, cukier waniliowy i ciut brazowego i aromat waniliowy. Aż za słodkie;p a jak pachną!!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Olga:

    Szkoda, że z jajkami, bo tak ładnie wyglądają. Już myślałam, że będę mogła zrobić.
    Dobrze, że mam swój sposób na owsiane ciasteczka bez-zwierzęce :)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 3

  • avatar
    Anonim:

    są super

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 1

  • avatar
    Beata:

    Mmmmmm pychota :D Jutro zrobię z rodzynkami i orzechami :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ewa:

    są naprawdę pyszne fakt szybko znikają ale tak samo łatwo można je zrobić

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Hania:

    ciastka zrobiłam pół godziny temu i połowy już nie ma. ciastka zrobiłam z otrębami, dodałam też 2 łyżeczki miodu i siemię lniane:) pycha!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Aneta:

    CIASTECZKA REWELACYJNE !!! DODAŁAM JESZCZE RODZYNKI I MIÓD ;)) POLECAM, ŚWIETNY PRZEPIS I BARDZO ŁATWY, SZYBKI W WYKONANIU. MNIAM MNIAM ;)))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    agness:

    Przed chwilą znalazłam ten własnie przepis i od razu wzięłam się za robienie ciasteczek zajęło mi to dosłownie 30 min :)ciasteczka po prostu rewelacja, naprawdę Polecam!! :))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    zrobiłam ciastak, całkiem smaczne, chociaż dzieciak odmówił spożycia.. spróbował, ale twierdzi, że są niejadalne.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    właśnie upiekłam porcję. na wyżej wymienioną porcję płatków dałam 4 duże łyżki cukru, dodałam 3 łyżki kakao,pół szklanki prażonych pestek słonecznika i orzechów włoskich. ciasteczka smakują wybornie ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    ciasteczka sa super, zmieniłam troche składniki dałam rodzynki , orzechy, kandyzowana skorke pomaranczy sezam miod i duza łyżke masła orzechowego poprostu pycha:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Dorota:

    Pomysł super, spróbowałam. Za pierwszym razem wyszły twarde jak kamień, ale po kilku dniach dało się zjeść. Postanowiłam zmodyfikować trochę przepis: Dodałam 1 jajko i wszystko co miałam pod ręką, po trochu (platki owsiane, płatki migdałowe, słonecznik, rodzynki, sezam – daje cudny zapach, orzechy). Wszystko rozdrobniłam blenderem i piekłam 30 minut w temp. ok 200*C. Wyszły SUPER. Już nie mam problemów z podjadaniem :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Iwona:

    WYSZŁY IDEALNE!!!!! :) SUPER PRZEPIS:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Moja babcia w zeszycie z przepisami ma identyczny tylko + łyżkę kakao!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    rita:

    mniam, mniam;)

    na koniec dodałam prażony słonecznik (najpierw sam, na patelni, później dodajesz odrobinę masła i cukru..mmmm jak na straganach;) i wrzucasz do gotowej masy, jeszcze można do tego rodzynki, wcześniej namoczone, wysuszone i oprószone mąką,
    cud miód !!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    [...] [...]

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kesz:

    przed chwilą wypróbowałam ten przepis i ciasteczka wyszły baardzo dobre ;p jednak nie od razu, zamiast wałka po prostu ‚ugniotłam’ ciasto rękami.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    zrobiłam sa pyszne

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Joanna Szaniawska:

    Zrobiłam! Wczoraj. Muszę jeszcze raz upiec dzisiaj :)) W czasie przygotowania na moment zywiej zabiło mi serce, ponieważ w przepisie jest info, że na patelni powinna powstać masa, a płatki z masłem i cukrem masy nie przypominały. Na szczęście po połączeni z jajkami wszystko ładnie się związało. Nie wałkowałam ciasta tylko umączonymi rękami uformowałam je. Wyszły trochę grubsze i piekły się ok 15 min dłużej.
    Dziękuję za przepis :)))

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    do zamrażalnika na parę minut i można wałkować a potem wycinać

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kasia:

    Super i cudo! Palce lizać. Od razu połowę zjadłam, teraz tylko pękam. A co do ciasta to bardzo dobrze się wałkowało, nie było problemu, nie było lepiące ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Justyna:

    A ja mam pytanie: Ile sztuk ciasteczek wychodzi z jednej porcji? Z góry dziękuję za odpowiedź ; )

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Asia:

    Gdybym chciała cukier zastąpić miodem ile musiałabym go dać?:) Przepis brzmi smakowicie..

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Asia:

    I dołączam się do pytania poprzedniczki:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Asia:

    Sama już sobie odpowiedziałam xD Justyna- robiłam z 2 porcji i wyszły mi 33 ciasteczka:)-(bardzo duże zresztą więc wszyscy[4 os.] się najedliśmy). Jedyne co zmieniłam to to, że dodałam jeszcze pół szklanki mąki żeby się ciastka trzymały i dodałam suszone morele:) I nie wałkowałam a lepiłam dłońmi:) PYSZNE!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ania:

    Dokładnie takiego smaku szukałam :D wielkie dzięki :D są pyszne i mega proste w wykonaniu!!!P.S. Nic nie wałkowałam, nakładałam łyżką na blachę, więc uzyskałam różne ciekawe kształty. Mniam :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ania:

    Mi wyszły 32 ciasteczka o średnicy ok 5 cm (z jednej porcji). Polecam ! :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Alicja:

    Witam,
    Podpisuję się pod wszystkimi pozytywnymi opiniami – ciacha są super!
    A, że praktycznie sama je jem to wrzuciłam do puszki i podjadałam tak sobie przez cały tydzień.
    A że jestem leniwa – rozłożyłam ciasto na papierze do pieczenia, przykryłam drugim, rozwałkowałam na w miarę regularny kształt, odkleiłam wierzchni papier i wrzuciłam do piekarnika. Wycinałam kwadraty nożem do cięcia pizzy zaraz po upieczeniu – równie pyszne choć kwadratowe…
    Pozdrawiam!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    isiorka767:

    a moje ciacha właśnie są w piekarniku ;)
    może dodam, że to mój debiut :)

    Moje pytanie:
    ————————————————
    ????????????????????????????????????????????????

    jakiej grubości robiliście te ciacha?

    ????????????????????????????????????????????????
    ————————————————
    bo mi z tej porcji wyszło 12 ciastek ;)
    wyczytałam tu, że ktoś natrzaskał 30 parę sztuk, czyli chyba ciasto na bardzo cienki placek, tak?

    a jakie powinno być?

    ale robiłam takie centymetrowe :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kamila:

    Ja dodaje czekolade i rodzynki ale dopiero po upieczeniu, bo wydaje mi sie, ze rodzynki zrobilyby sie gorzkie jakbym je upiekła. Pelewam gotowe ciasteczka rozpuszczona czekoladą gorzka i na to sypie rodzynki, ktore dzieki czekoladzie sie ladnie trzymaja i super to wygląda.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Iwona:

    zrobiłam,właśnie zajadamy,są bardzo dobre,napewno zrobię kolejny raz :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ala:

    Ciasteczka są wyśmienite! Palce lizać!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ann:

    Ciasteczka REWELACJA ! Są naprawdę pyszne :)
    Mam tylko pytanie. Wie ktoś ile kalorii może mieć takie jedno ciasteczko?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Alcia:

    ciasteczka robiłam do tej pory wg przepisu i wychodziły REWELACYJNIE :)
    dzisiaj postawiłam na patelnię ;) i bez wcześniejszego prażenia płatków z cukrem wszystkie składniki w takich samych ilościach wymieszałam od razu ze sobą, dodałam 2 łyżki mleka i zrobiłam placuszkowe ciasteczka na patelni – palce lizać :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Magda:

    PRZEPYSZNE! prawdziwe ciasteczka owsiane! robiłam z 1 szkl płatków błyskawicznych i z 1 szkl płatków górskich – super! aż się prosi delikatna nutka miodu ;)
    POLECAM!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Ala:

    Mi z jednej porcji wyszło coś ponad 50 ciasteczek. W wielkości jak na zdjęciu dodanym wyżej przeze mnie.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kucharra:

    właśnie upiekłam, wcinam jeszcze ciepłe, przepyszne ! :)
    mała rada z mojej strony: jeżeli boicie się klejącego ciasta przy wałkowaniu- świetnie się formuje ciasteczka dłońmi- ale najważniejsze żeby najpierw zamoczyć je w zimnej wodzie :) pozdrawiam, i lecę po kolejną paczkę płatków owsianych ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Suskat:

    Wyszły wyśmienite :)) wspaniały przepis!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Justyna:

    Ostateczny wypiek jest jeszcze lepszy jak sie podsmazy na patelni slonecznik i posypie wysmarowane syropem klonowym ciasteczka, mniam, mniam!!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    ja nie rozwalkowywalam tylko staralam sie uformowac kuleczki na blaszce a pozniej lyzka moczona w szklance z zimna woda plaszczylam je na krazki. dodalam kawalki czekolady i zamiast bialego brazowy cukier. PYCHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    ciasteczka sa wspaniale, ja dodalam jeszcze kawalek gorzkiej czekolady , rodzynek i orzechow laskowych rozdrobnionych . zamaist rozwalkowac ciasto , robilam koleczki wielkosci orzecha wloskiego i zoplaszczalam je mokrymi rekami – sa przepyszne

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    adriana:

    Ciasteczka pyszne,ale i ja zmieniłam troszkę przepis-zamiast wałkować ciasto i brudzić stolnicę…wykładałam łyżką na blachę lekko płaszczyłam i piekłam 20 minut. :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kamila:

    Ciasto jest tak rzadkie i mokre, że nie da rady je w jakikolwiek sposób rozwałkować. Dałam tylko dwa jajka. Lepiłam je w rękach,a ręce trzeba zamaczać w wodzie to się nie będzie kleić. A ciastka pyszne.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    zuzia:

    Mniam..wyszły super, tylko troszkę białe, bo musiałam posypywac mąką żeby się tak nie lepiły..a przepis genialny.^^

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    ja dodałam kakao i wyszły przepyszne:):)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Asia:

    ciacha pyyyyyszne! ja zrobilam z połowy porcji i dodałam mniej masła bo nie miałam więcej:D wyszlo mi 10ciastek z tym ze nie wałkowałam tylko nakladalam łyzką normalnie bez wykrawania. nie byly zadkie bo dodawałam tylko 1 jajko, wrecz masa byla zbitA. polecam!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    dzasta:

    ja mam podobny przepis ale przewaznie skladniki dodaje na oko, aby ciasto zestygnialo wkladam do lodowki na chwile (ok 20 min)
    potem formuje kuleczki i rozplaszczam je dlonia na sreberku do pieczenia nie bawie sie w smarowanie blachy :D

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ajoa:

    Zrobiłam z podanych składników i proporcji – poszło bez problemu, a ciasteczka wyszły smaczne. Następnym razem zmodyfikuję przepis, dodając bakalie. Z podanych proporcji wyszło mi 16 ciasteczek, wykrojonych ze szklanki szerszej, niż standard.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Ola:

    Ja zrobiłam wersję kompletnie fit- nie dodałam w ogóle cukru, a zamiast mąki dałam zmiksowane na pył płatki owsiane. Dla słodkości dodałam żurawinę, rodzynki i trochę gorzkiej czekolady (mogłam sobie ją darować bo dałam jej tak mało że nie było czuć :P). A zamiast masła dałam trochę oliwy ( tak żeby zakryła dno patelni, nie wiem ile to było, ale raczej mało, szczególnie że robiłam z 400 g płatków). Ciasto może i było trudne do ułożenia i trochę się rozlatywało ale dało radę- wyszły kruchutkie okrąglutkie i pyszne ciasteczka! :)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Basia:

    A czy płatki zanim je wymieszam z mąką muszą ostygnąć?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kasia:

    Ciasteczka super, przed chwilą zrobiłam, pachnie w całym domu, zamiast cukru waniliowego dałam likier ,hhhiiii bo tylko to było w domu. Pycha,,, POLECAM SERDECZNIE!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    ola:

    ja myślę że będą dobre

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Bartek:

    A dla wymagajacych i/lub leniwych polecam

    http://www.wholebakingcompany.eu/cookies.php

    pyszne ciasteczka owsiane i nie tylko

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Ja zmodyfikowałam przepis: dodałam „nutellę” własnej produkcji i wiurki kokosowe. Ciasta też nie rozwałkowuję tylko w rękach formuję kuli, a potem jes spłaszczam. Może nie są idealnie równe, ale wydaje mi się że tak jest szybciej. Jeste tylko jeden problem z tymi ciastkami… jak się do nich dorwaliśmy z moim facetem to zjedliśmy praktycznie na jedno posiedzenie:D

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Daria:

    Takze zmodyfikowalam przepis. Mniej tluszczu, zero cukru. Zato 2 lyzeczki miodu i rodzynki.
    Ciezko sie formowaly, ale efekt jest super :) Wlasnie wcinam na goraco. Pyyyyyycha.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Asieńka:

    Świetne !

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    magda:

    mniam!

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    andrzej:

    super przepis – z walkowaniem problemy (brak papieru) zamist walka mozna uzyc mokrej reki, nastepnie zmoczonego walka. ja dodalem dodatkowo drobno posiekane wloskie orzechy i rodzynki

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Marcin:

    Za słodkie. Doradzam połowe mniej curku

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    bioti:

    PYSZNE….palce lizać!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Iwona:

    Czy wam też wyszło to takie mokre, kleiste i miękkie ciasto, że ciężko jest wyciąć kółka i je przenieść na blaszkę do pieczenia?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Mila:

    Pyszne ciasteczka! Jedyny problem było z oderwaniem „kółeczek” przez co wyszły mi różnokształtne ciasteczka :)
    Następnym razem zamiast cukru dodam żurawinę, która jest równie słodka :)
    Polecam „maczać” ciasteczka w serku waniliowym – niebo w gębie!

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Pauli:

    Wyszły genialnie! Ciasteczka idealne jako przekąska w ciągu dnia. I do tego zdrowe :) Następnym razem dodam jakieś suszone owoce albo orzechy to w ogóle będzie cacy ;3

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Aga:

    A powiedzcie mi proszę na jaką grubość trzeba rozwałkowac ciasto , bo właśnie je robie i sie zastanawiam nad tym?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Justyna:

    Ile jedno ciasteczko ma kalorii?

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Sandra:

    Mam pytanie ile wychodzi mniej więcej tych ciastek ? : )

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    asjaw:

    zmodyfikowałam przepis
    zamiast płatków użyłam musli owocowego
    a w nim jest az 4 rodzaje płatków, 7 owoców suszonych
    uzyłam tylko 4 łyzki cukru
    i kładałam mase łyzka na blache nastęnie spłaszczałam „kulke”

    piekłam 15 minut
    wyszło mi wg tego przepisu 16 ciasteczek wiekszych
    pychotka – sa bardzo sycace

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Dorota:

    Pyyycha!
    Dodałam mniej cukru, za to trochę miodu, zarodków pszennych oraz orzechy. Rewelacja:) No i wreszcie mogłam dać dziś zdrową, słodką przekąskę dziecku do szkoły;)

    Oceń komentarz: Dobre 2 Słabe 0

  • avatar
    Ja:

    Niestety moje wyszły niejadalne :(

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 1

  • avatar
    janek:

    Pyszne ciaha poprostu rewelacia

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    janek:

    Casteczka rewelacyjne:-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Mrufka:

    Pyszne. Udoskonalilam je troche by byly zdrowsze. Troche mniej cukru, do masy dodaje zmielone blenderem orzechy i owoce goji i mieszam z platkami by razem wazyly 250g i wtedy dopiero podsmazam. Nie bawie sie w papiery i walkowanie, robie w rece kulki wielkosci orzecha wloskiego i splaszczam dlonia, wychodza wysmienicie, choc moze nie sa rowne jak z obrazka, ale napewno jest tak latwiej bo masa jest wilgotna i lepiaca.

    Oceń komentarz: Dobre 3 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.