7028 Views |  Like

Ciasteczka orzechowe

Przepis na chrupiące, mocno orzechowe ciasteczka pochodzi od „Mamy Piotrka” :) Polecam wszystkim wielbicielom wypasionych ciasteczek 😉

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • 300 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 600 g mąki,
  • 300 g cukru pudru,
  • 350 g miękkiego masła,
  • 2-3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki zagniatamy razem w dużej misce tak, aby powstała jednolita zwarta masa. Następnie wkładamy ciasto na 0,5 h do lodówki.

Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach (ciastka pod wpływem ciepła powinny się nieco spłaszczyć / „rozjechać”) i pieczemy na złoto ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Po wystygnięciu, ciastka polewamy roztopioną gorzką czekoladą, a jeśli ktoś woli bardziej słodkie – mleczną bądź deserową.

Smacznego!