Przepis na chrupiące, mocno orzechowe ciasteczka pochodzi od „Mamy Piotrka” Polecam wszystkim wielbicielom wypasionych ciasteczek 😉
Składniki:
- 300 g posiekanych orzechów włoskich,
- 600 g mąki,
- 300 g cukru pudru,
- 350 g miękkiego masła,
- 2-3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki zagniatamy razem w dużej misce tak, aby powstała jednolita zwarta masa. Następnie wkładamy ciasto na 0,5 h do lodówki.
Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odpowiednich odstępach (ciastka pod wpływem ciepła powinny się nieco spłaszczyć / „rozjechać”) i pieczemy na złoto ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Po wystygnięciu, ciastka polewamy roztopioną gorzką czekoladą, a jeśli ktoś woli bardziej słodkie – mleczną bądź deserową.
Smacznego!
Comments
2 Responses to “Ciasteczka orzechowe”