Przepis na ciasteczka orkiszowe powstał na bazie receptury na ciasteczka owsiane. Podobnie jak w przypadku ciasteczek owsianych najważniejsza jest dowolność składników Możemy tworzyć i kreować dodatkowe komponenty – dodając np. kakao, bakalie, orzechy, suszone owoce.
Składniki na ciasteczka orkiszowe
- 300 g płatków orkiszowych,
- 0,75 szklanki mąki,
- 2 łyżki miodu,
- 100 g masła (lub mniej),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- garść rodzynek.
Przygotowanie ciasteczek
Do rozgrzanego na patelni masła dodajemy płatki orkiszowe. Podrumienione płatki przekładamy do miski i mieszamy z miodem. Całość posypujemy mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Z masy za pomocą łyżki formujemy ciastka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka orkiszowe pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160° C. Gdyby okazały się zbyt syte, najlepiej przechowywać je zamknięte w szczelnym opakowaniu.
Comments
7 Responses to “Ciasteczka orkiszowe”