2681 Views |  Like

Ciasteczka orkiszowe

Przepis na ciasteczka orkiszowe powstał na bazie receptury na ciasteczka owsiane. Podobnie jak w przypadku ciasteczek owsianych najważniejsza jest dowolność składników :) Możemy tworzyć i kreować dodatkowe komponenty – dodając np. kakao, bakalie, orzechy, suszone owoce.

Ciasteczka orkiszowe

Ciasteczka orkiszowe

Składniki na ciasteczka orkiszowe

  • 300 g płatków orkiszowych,
  • 0,75 szklanki mąki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g masła (lub mniej),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • garść rodzynek.

Przygotowanie ciasteczek

Do rozgrzanego na patelni masła dodajemy płatki orkiszowe. Podrumienione płatki przekładamy do miski i mieszamy z miodem. Całość posypujemy mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Z masy za pomocą łyżki formujemy ciastka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka orkiszowe pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160° C. Gdyby okazały się zbyt syte, najlepiej przechowywać je zamknięte w szczelnym opakowaniu.