19949 Views |  Like

Ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane z migdałami pieką się błyskawicznie. Ze wskazanych proporcji uzyskamy dwie blachy ciasteczek.

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 500 g masła,
  • 20 g drożdży,

  • 2 żółtka,
  • 6 łyżek płatków migdałowych,
  • cukier,
  • sól.

Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy drożdże, pokrojone drobno kostki masła i trochę cukru, ok. 6 łyżek. Ciasto ugniatamy.

Gładkie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Szklanką wycinamy ciasteczka i umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Ciastka maślane smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy odrobiną cukru. Na wierzch dodajemy pokruszone płatki migdałowe.

Piekarnik rozgrzewamy do 190° C. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut.

Do ciastek możemy dodać także cynamon.