Zwegowani » Ciasta desery, Dania wigilijne

Ciasteczka maślane


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 2
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (4 głosów)
Loading...Loading...

Kruche ciasteczka maślane z migdałami pieką się błyskawicznie. Ze wskazanych proporcji uzyskamy dwie blachy ciasteczek.

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 500 g masła,
  • 20 g drożdży,

  • 2 żółtka,
  • 6 łyżek płatków migdałowych,
  • cukier,
  • sól.

Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy drożdże, pokrojone drobno kostki masła i trochę cukru, ok. 6 łyżek. Ciasto ugniatamy.

Gładkie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Szklanką wycinamy ciasteczka i umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Ciastka maślane smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy odrobiną cukru. Na wierzch dodajemy pokruszone płatki migdałowe.

Piekarnik rozgrzewamy do 190° C. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut.

Do ciastek możemy dodać także cynamon.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Składniki: , , ,




Przepisy z podobnymi składnikami:

Placki z brokułów
Właściwie to nazwa powinna brzmieć "placki palce lizać" :) Są zielone, po prostu kosmiczne...
Pomidory zapiekane z serem
Przepis ten znalazłem na odwrocie kartki kalendarza. Naprawdę pyszne :) Składniki na pomi...
Ciasto kalafiorowe
Z przepisu Yotama Ottolenghiego. Składniki na ciasto kalafiorowe: 1 średni kalafior (ok...
Ciasteczka z jagodami goji i quinoa
Dobrym przykładem naturalnych suplementów są jagody goji (goji albo wolfeberry). Suszone z wyglądu...
Pierniki mocno migdałowe
Ciasteczka dla miłośników migdałowych smaków. Pierniczki z dużą ilością pysznych orzeszków, miodu ...
Bezglutenowe muffiny z dyni i kaszy kukurydzianej
Babeczki z dynią - iście jesienny przepis z dodatkiem polenty. Składniki na bezglutenowe muff...

Komentarzy: 2

  • avatar
    aga:

    Upiekłam i żałuję okropne sory ,ale nigdy nie trafiłam na gorsze w smaku !Może czegoś brakuje w tym przepisie co???

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    @Aga,
    widocznie nie postępowałaś zgodnie z przepisem, bo u mnie po dwóch dniach nie zostało ani jedno ciasteczko.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.