Kruche ciasteczka maślane z migdałami pieką się błyskawicznie. Ze wskazanych proporcji uzyskamy dwie blachy ciasteczek.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 500 g masła,
- 20 g drożdży,
- 2 żółtka,
- 6 łyżek płatków migdałowych,
- cukier,
- sól.
Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą soli. Dodajemy drożdże, pokrojone drobno kostki masła i trochę cukru, ok. 6 łyżek. Ciasto ugniatamy.
Gładkie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Szklanką wycinamy ciasteczka i umieszczamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Ciastka maślane smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy odrobiną cukru. Na wierzch dodajemy pokruszone płatki migdałowe.
Piekarnik rozgrzewamy do 190° C. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut.
Do ciastek możemy dodać także cynamon.
Comments
2 Responses to “Ciasteczka maślane”