- Przepisy wegetariańskie – wegetarianizm | Zwegowani.pl - http://zwegowani.pl -

Ciasteczka marchewkowe z dżemem

Ciasteczka marchwiowe z konfiturą idealnie sprawdzają się jako mała przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Są sycące, nie za słodkie (sami ustalamy, jak dużą warstwę stanowi dżem), a marchewka bywa – niestety – niewyczuwalna. A o smaku ciastek – poprzez wybór ulubionej konfitury – także decydujemy sami.

Ciasteczka marchewkowe z dżemem

Składniki na ciasteczka marchewkowe z dżemem

Mąkę, proszek do pieczenia oraz pokrojone kostki margaryny łączymy z drobno startą marchewką i cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie – z uzyskanej masy – wyrabiamy ciasto. Po rozwałkowaniu wycinamy szklanką duże krążki. Połowę wyciętych krążków odkładamy, a w drugiej połowie po środku szklanką o mniejszej średnicy wycinamy jeszcze jeden krążek, tak, by uzyskać kształt oponki.

Całe krążki smarujemy dżemem i przykrywamy je oponkami. Ciastka marchewkowe przekładamy na blachę wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Gotowe ciasteczka marchewkowe z dżemem możemy podawać oprószone cukrem pudrem.