Ciasteczka marchwiowe z konfiturą idealnie sprawdzają się jako mała przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Są sycące, nie za słodkie (sami ustalamy, jak dużą warstwę stanowi dżem), a marchewka bywa – niestety – niewyczuwalna. A o smaku ciastek – poprzez wybór ulubionej konfitury – także decydujemy sami.
Składniki na ciasteczka marchewkowe z dżemem
- 3-4 marchewki (ok. 150 g startej marchewki),
- niecały słoik konfitury lub dżemu bez żelatyny (np. dżem truskawkowy, z aronii lub owoców leśnych),
- 400 g mąki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g margaryny do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki cukru pudru.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz pokrojone kostki margaryny łączymy z drobno startą marchewką i cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie – z uzyskanej masy – wyrabiamy ciasto. Po rozwałkowaniu wycinamy szklanką duże krążki. Połowę wyciętych krążków odkładamy, a w drugiej połowie po środku szklanką o mniejszej średnicy wycinamy jeszcze jeden krążek, tak, by uzyskać kształt oponki.
Całe krążki smarujemy dżemem i przykrywamy je oponkami. Ciastka marchewkowe przekładamy na blachę wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Gotowe ciasteczka marchewkowe z dżemem możemy podawać oprószone cukrem pudrem.
Comments
10 Responses to “Ciasteczka marchewkowe z dżemem”