Zwegowani » Ciasta desery, Dania wigilijne

Ciasteczka marchewkowe z dżemem


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 9
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (8 głosów)
Loading ... Loading ...

Ciasteczka marchwiowe z konfiturą idealnie sprawdzają się jako mała przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Są sycące, nie za słodkie (sami ustalamy, jak dużą warstwę stanowi dżem), a marchewka bywa – niestety :) – niewyczuwalna. A o smaku ciastek – poprzez wybór ulubionej konfitury – także decydujemy sami.

Ciasteczka marchewkowe z dżemem

Ciasteczka marchewkowe z dżemem

Składniki na ciasteczka marchewkowe z dżemem

  • 3-4 marchewki (ok. 150 g startej marchewki),
  • niecały słoik konfitury lub dżemu bez żelatyny (np. dżem truskawkowy, z aronii lub owoców leśnych),
  • 400 g mąki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g margaryny do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz pokrojone kostki margaryny łączymy z drobno startą marchewką i cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy, a następnie – z uzyskanej masy – wyrabiamy ciasto. Po rozwałkowaniu wycinamy szklanką duże krążki. Połowę wyciętych krążków odkładamy, a w drugiej połowie po środku szklanką o mniejszej średnicy wycinamy jeszcze jeden krążek, tak, by uzyskać kształt oponki.

Całe krążki smarujemy dżemem i przykrywamy je oponkami. Ciastka marchewkowe przekładamy na blachę wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200°C.

Gotowe ciasteczka marchewkowe z dżemem możemy podawać oprószone cukrem pudrem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Składniki: , , ,




Przepisy z podobnymi składnikami:

Placki kukurydziane
Placki kukurydziane - smaczna i łatwa do zrobienia potrawa, do której z chęcią się wraca. Skł...
Warzywa zapiekane w cieście naleśnikowym
Zapiekane warzywa w panierce z ciasta naleśnikowego (smażone to pakora) to delikatne danie wzbogacon...
Quiche - tarta ze szpinakiem i szparagami
Wyjątkowo zielona tarta - ze szpinakiem i szparagami - jest łatwa w przygotowaniu i równie krótko, c...
Babeczki z kakao i białą czekoladą
Łaciate, marmurkowe babeczki z białej czekolady i ciemnej masy kakao nadają się na wszelkie okazje: ...
Sałatka z marchewką, kukurydzą i pieczarkami
Ta sałatka to bogactwo smaków i kolorów: od czerwonej marchewki, przez zielone brokuły i żółte ziarn...
Tarta szpinakowa z pieczarkami
Jest dużo przepisów na tarty. Proponuję, po wielu próbach, mój przepis. Tarta na foremkę o średnicy ...

Komentarzy: 9

  • avatar
    margot11:

    małe klejnociki

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    poswix:

    U-ro-cze słodziaki! Gdyby nie przepis nie zgadałabym, że marchewa gra tu główną rolę… :-)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    vespertinee:

    Uwielbiam kolor dyniowych wypieków :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Cezonia:

    Bardzo fajne ciacha :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    anetschka:

    tez juz wyprobowane, dziecinnie proste i mega pyszne

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    kuchareczka:

    Kochani zwegowani! W przyszłym tygodniu robię wasze ciasteczka, bo się rozkochałam w nich. Przepis już wydrukowałam, musze zakupić marchewkę :)

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    :)) przyjemnego, udanego i smacznego :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    marrta:

    4/5
    zdecydowanie smaczne

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Anonim:

    Moje ciasteczka właśnie się pieką. ;D Przepis znakomity! ^^

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.