Botwinka, czyli zupa z buraka liściowego (boćwiny), jak i samo warzywo, to dawniej bardzo ceniony przysmak. Dziś zapomniana nadal kusi swoim wyjątkowym delikatnym i buraczkowym smakiem. Polecamy intensywnie czerwoną zupę buraczkową na zimno z dodatkiem świeżych ogórków i rzodkiewek.
Składniki na chłodnik z botwinki
- 2 pęczki botwinki,
- świeży ogórek sałatkowy,
- pęczek rzodkiewek,
- szczypiorek (lub koperek),
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 200 ml śmietany,
- 150 ml maślanki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie chłodnika z botwinki
Liście botwiny siekamy. Do gotującej się wody (2 szkl.) wrzucamy liście boćwiny, buraczki i kostkę bulionową. Gotujemy ok. 15-20 minut.
Rzodkiewkę i ogórek kroimy w plasterki. Koperek i szczypior siekamy.
Z chłodnika wyławiamy buraczki i kroimy je w plasterki. Do zupy dodajemy śmietanę, maślankę oraz buraczki, szczypiorek, koperek, ogórek i rzodkiewkę. Przyprawiamy do smaku.
Chłodnik z botwiny trzymamy w lodówce przez 1-2 godziny przed podaniem.
Comments
6 Responses to “Chłodnik z botwinki”