6685 Views |  1

Chłodnik z botwinki

Botwinka, czyli zupa z buraka liściowego (boćwiny), jak i samo warzywo, to dawniej bardzo ceniony przysmak. Dziś zapomniana nadal kusi swoim wyjątkowym delikatnym i buraczkowym smakiem. Polecamy intensywnie czerwoną zupę buraczkową na zimno z dodatkiem świeżych ogórków i rzodkiewek.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Składniki na chłodnik z botwinki

  • 2 pęczki botwinki,
  • świeży ogórek sałatkowy,
  • pęczek rzodkiewek,
  • szczypiorek (lub koperek),
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany,
  • 150 ml maślanki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie chłodnika z botwinki

Liście botwiny siekamy. Do gotującej się wody (2 szkl.) wrzucamy liście boćwiny, buraczki i kostkę bulionową. Gotujemy ok. 15-20 minut.

Rzodkiewkę i ogórek kroimy w plasterki. Koperek i szczypior siekamy.

Z chłodnika wyławiamy buraczki i kroimy je w plasterki. Do zupy dodajemy śmietanę, maślankę oraz buraczki, szczypiorek, koperek, ogórek i rzodkiewkę. Przyprawiamy do smaku.

Chłodnik z botwiny trzymamy w lodówce przez 1-2 godziny przed podaniem.