Przepis na pyszny i delikatny chleb bananowy.
Składniki na chlebek bananowy z czekoladą:
- 125 mąki pszennej jasnej,
- 140 g mąki pszennej razowej,
- 100 g brązowego cukru/muscovado,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100 g czekolady, grubo posiekanej,
- 80 ml oliwy,
- 2 jajka, lekko ubite,
- 3 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione banany,
- 60 ml gęstego, naturalnego jogurtu,
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę natłuszczamy i wysypujemy mąką.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki oraz czekoladę. W drugiej mokre łącznie z bananami i skórką cytrynową. Łączymy jedne z drugimi, mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy pieczemy ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Zostawiamy na 10 minut i wyjmujemy z formy.
Polecam!
Comments
1 Responses to “Chlebek bananowy z czekoladą”