Przepis na domowe, świeże pieczywo otrębowe.
Składniki na chleb z otrębów:
- 17 łyżek otrębów pszennych,
- 2 razy więcej (tutaj:34) łyżek otrębów owsianych,
- 4 łyżki sera chudego homogenizowanego,
- 4 jaja (żółtka+ ubite białka),
- 1/4 kostki drożdży,
- sól, kminek lub inne zioła.
Przygotowanie:
Wymieszaj otręby z serem, żółtkami, dodaj do smaku soli (można także trochę kminku, lub ziół). Skrusz drożdże. Jeżeli masa wydaje się zbyt ścisła, dolej odrobinę chudego mleka. Składniki na chleb wymieszaj dokładnie (można mikserem). Masę odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia (na co najmniej pół godziny). Kiedy ciasto rośnie, nagrzej piekarnik do 180°C.
Po wyrośnięciu ciasta dodaj ubite 4 białka. Wymieszane delikatnie ciasto z białkami i przełóż do foremki keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia). Chleb wstaw do piekarnika (z termoobiegiem) na ok 45-50 minut. Po upieczeniu możesz zostawić na ok. pół godziny w lekko uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu otrębusek jest gotowy do jedzenia.
Chleb z otrębami ma właściwości regulujące trawienie i najlepiej smakuje smarowany białym serem lub masą ziołową, a także ajwarem (pastą warzywną na bazie bakłażanów, papryki, marchwi i pomidorów).
Comments
2 Responses to “Chleb otrębowy”