Pyszny chleb o wyrazistym smaku, wilgotny dzięki gruszkom, z dodatkiem sporej ilości orzechów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Nie jest zbyt słodki, fenomenalnie smakuje z kremem czekoladowym 😉
To lekko zmodyfikowany przepis z jednej z moich absolutnie ulubionych książek Brot Berndta Armbrusta, z której wiele przepisów znajdziecie na blogu. Przepis mówi, że składników wystarczy na dwa bochenki z keksówek o wymiarze ok. 25 cm, ale wychodzą one dość płaskie, więc spokojnie można upiec jeden.
Składniki na chleb gryczany z gruszkami, orzechami i syropem klonowym (na 2 płaskie lub 1 większy bochenek):
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
- 100 ml wrzącej wody,
- 2 dojrzałe, ale jędrne gruszki,
- 100 g ulubionych orzechów (użyłam laskowych),
- 50 ml syropu klonowego + 1 łyżka,
- 100 g mąki gryczanej,
- 300 g jasnej mąki orkiszowej,
- 300 ml wody,
- 1/4 łyżeczki świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli.
Kaszę gryczaną zalewamy 100 ml wrzącej wody, odstawimy na ok. 2 h lub do całkowitego wchłonięcia płynu. Odsączamy na sicie. Orzechy grubo siekamy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy syrop klonowy, obie mąki, kaszę, sól i orzechy, zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie i lepkie – można to zrobić hakiem w robocie kuchennym). Na sam koniec zagniatamy i dodajemy gruszki, wyrabiamy tylko tyle, aby równomiernie rozmieścić je w cieście.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na omączonym blacie/stolnicy pod ściereczką na ok. 1,5 -2 h zakładając je w tym czasie na kopertę dwukrotnie. Po wyrośnięciu, dzielimy je na dwie części, przekładamy do dwóch lub jednej keksówki (natłuszczonej i omączonej) i odstawimy do ponownego wyrośnięcia, które może się odbyć nocą w lodówce.
Gdy chleby wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 210°C umieszczając w nim blachę z wodą. Przed włożeniem foremek z chlebkiem usuwamy blachę z wodą. Chleby pieczemy ok. 30 minut, studzimy na kratce. Polecam!
Comments
1 Responses to “Chleb gryczany z gruszkami, orzechami i syropem klonowym”