Te chipsy są wyjątkowe, choćby dlatego, że nie znajdziecie ich w żadnym sklepie:) Ale mają więcej znacznie zalet. Choć nie należą może do nietłustych potraw, są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, niezwykle sycące, po prostu… niepowtarzalne Chipsy cebulowe (krążki cebulowe w panierce) oblepione smażonymi nasionami sezamu lub siemienia lnianego sprawdzają się przy wielu okazjach. Przeciwników pikantnych potraw uspokajamy: sos tabasco, składnik jest właściwie niewyczuwalny.
Składniki na chipsy z krążków cebulowych
- 3 cebule,
- mąka,
- kilka łyżek ziaren sezamu lub siemienia lnianego,
- bułka tarta (zwykła lub czosnkowa),
- 2 łyżeczki sosu tabasco (opcjonalnie),
- 2 jajka,
- oliwa z oliwek.
Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej wsypujemy parę łyżek mąki, w drugiej umieszczamy jajka roztrzepane z sosem tabasco, w trzeciej prażone (usmażone na sucho) ziarna sezamu wymieszane z bułką tartą.
Cebule kroimy w raczej grubsze krążki (to zapewni, że krążki nie zamienią się w pojedyncze pierścienie). Każdy krążek cebulowy panierujemy, najpierw w mące, a potem w jajku. Na koniec posypujemy bułką tartą z sezamem.
Chipsy cebulowe smażymy na złoty kolor (na płytkim lub średnio głębokim tłuszczu). Podajemy zimne.
Comments
2 Responses to “Chipsy z krążków cebulowych”