19317 Views |  Like

Chipsy z krążków cebulowych

Te chipsy są wyjątkowe, choćby dlatego, że nie znajdziecie ich w żadnym sklepie:) Ale mają więcej znacznie zalet. Choć nie należą może do nietłustych potraw, są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, niezwykle sycące, po prostu… niepowtarzalne :) Chipsy cebulowe (krążki cebulowe w panierce) oblepione smażonymi nasionami sezamu lub siemienia lnianego sprawdzają się przy wielu okazjach. Przeciwników pikantnych potraw uspokajamy: sos tabasco, składnik jest właściwie niewyczuwalny.

Chipsy z krążków cebulowych

Chipsy z krążków cebulowych

Składniki na chipsy z krążków cebulowych

  • 3 cebule,
  • mąka,
  • kilka łyżek ziaren sezamu lub siemienia lnianego,
  • bułka tarta (zwykła lub czosnkowa),
  • 2 łyżeczki sosu tabasco (opcjonalnie),
  • 2 jajka,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej wsypujemy parę łyżek mąki, w drugiej umieszczamy jajka roztrzepane z sosem tabasco, w trzeciej prażone (usmażone na sucho) ziarna sezamu wymieszane z bułką tartą.

Cebule kroimy w raczej grubsze krążki (to zapewni, że krążki nie zamienią się w pojedyncze pierścienie). Każdy krążek cebulowy panierujemy, najpierw w mące, a potem w jajku. Na koniec posypujemy bułką tartą z sezamem.

Chipsy cebulowe smażymy na złoty kolor (na płytkim lub średnio głębokim tłuszczu). Podajemy zimne.