25439 Views |  1

Cannelloni z wędzonym tofu

Przepis na cannelloni z nadzieniem z wędzonym tofu.

Cannelloni z wędzonym tofu

Cannelloni z wędzonym tofu

Składniki na nadzienie do cannelloni z wędzonym tofu (3-4 porcje):

  • 1 opakowanie tofu wędzonego,
  • 1 opakowanie tofu marynowanego,
  • 100 g obranej cebuli,
  • 350 g umytych i rozdrobnionych pieczarek,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

Składniki na sos do wegetariańskiego cannelloni:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
  2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną równomiernie ją rozprowadzając i mieszając. Dusimy jeszcze przez chwilę aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
  4. Pomidory pelati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby cannelloni było miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Przepis autorstwa Marioli Białołęckiej.