Przepis na cannelloni z nadzieniem z wędzonym tofu.
Składniki na nadzienie do cannelloni z wędzonym tofu (3-4 porcje):
- 1 opakowanie tofu wędzonego,
- 1 opakowanie tofu marynowanego,
- 100 g obranej cebuli,
- 350 g umytych i rozdrobnionych pieczarek,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki oleju do smażenia.
Składniki na sos do wegetariańskiego cannelloni:
- 400 g jogurtu greckiego,
- 1 puszka pomidorów pelati,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.
- Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną równomiernie ją rozprowadzając i mieszając. Dusimy jeszcze przez chwilę aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.
- Pomidory pelati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby cannelloni było miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Przepis autorstwa Marioli Białołęckiej.
Comments
1 Responses to “Cannelloni z wędzonym tofu”