8129 Views |  Like

Burgery z fasoli i oliwek

Przepis na kotlety wegetariańskie– idealne jako burgery, podawane np. w bułkach.

Burgery z fasoli i oliwek

Burgery z fasoli i oliwek

Składniki na burgery z fasoli i oliwek:

  • 1 szkl. fasoli białej,
  • 1/2 szkl. oliwek,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • papryka mielona,
  • sól, pieprz.

Fasole moczymy na noc, płuczemy i gotujemy do miękkości (jeśli nie mamy czasu na moczenie fasoli, zalewamy ją wodą i zagotowujemy: po zagotowaniu wyłączamy, przykrywamy i za jakąś godzinę fasola jest już miękka, można ją ewentualnie  jeszcze dogotować). Gotową fasolę miksujemy, dodajemy posiekane drobno oliwki, pietruszkę i doprawiamy.

Burgery smażymy lub pieczemy na złoto.