Przepis na słodkie bułeczki zainspirowany wpisem na blogu Fior di zucca.
Składniki na bułeczki nadziewane dżemem:
- 500 g mąki pszennej – ok. 3 szkl. – tu 2 szkl. mąki pszennej i 1 szkl. mąki razowej,
- 200 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 szczypta soli,
- 1 opakowanie drożdży suszonych instant (7 g) lub 20 g świeżych,
- dżem do nadziewania – tu z czarnej porzeczki,
- mleko do posmarowania.
Jajko ubić z cukrem. Mleko podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Dodać masło. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, dokładnie wymieszać. Do pozostałych składników dodać jajko, wymieszać. Następnie wlewać powoli mleko z masłem i mieszać do czasu aż wszystko się połączy.
Przełożyć na kuchenny blat i zagnieść ciasto – po chwili ugniatania robi się elastyczne i nie przykleja się do dłoni. Przełożyć ciasto na bułeczki do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrastania na 2 godziny.
Podzielić ciasto na 18 części. Każdą spłaszczyć w dłoniach, zapakować do środka dżem i zlepić brzegi. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o odstępach między nimi. Odstawić do wyrastania na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Bułeczki posmarować mlekiem, wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Smacznego!
Comments
1 Responses to “Bułeczki nadziewane dżemem”