Bułeczki drożdżowe z fetą, grzybami i porem (zw. rozetami) to wyśmienity pomysł na kolację, którą można przyrządzić z podobnego ciasta, co pizzę cebulową z porem.
Składniki potrzebne do ciasta na bułeczki:
- 50 g drożdży,
- 500 g mąki,
- jajko,
- szklanka mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- łyżeczka cukru,
- 3 łyżki oliwy,
- zioła prowansalskie.
Składniki potrzebne do przyrządzenia farszu do bułeczek drożdżowych:
- 5-7 pieczarek,
- 240 g sera feta,
- cebula,
- por,
- sól, pieprz.
Przygotowujemy farsz. Pokrojony drobno por, cebulę i pieczarki dusimy na małym ogniu. Do ostudzonych składników dodajemy drobne kawałki sera feta. Całość mieszamy.
Aby przyrządzić ciasto drożdżowe, do garnka przelewamy mleko. Gotujemy chwilę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i odrobinę mąki. Zostawiamy, by ciasto urosło.
W tym czasie do specjalnej miski, w której ciasto drożdżowe szybko urośnie, dodajemy resztę mąki, zioła prowansalskie, oliwę, wodę oraz powstała z drożdży, wyrośniętą masę. Mieszamy. Zamykamy miskę i otwierając dzióbek wypuszczamy pozostałe powietrze. Potrząsamy miską, aby ciasto oderwało się od brzegów. Miskę zanurzamy w ciepłej wodzie i pozostawiamy do czasu aż wieczko odskoczy. Czynność powtarzamy (tak, jak w przepisie na pizzę cebulową).
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicy formułując z niego długi placek. Do środka wykładamy przyrządzony farsz do bułeczek, dbając o to, by brzegi ciasta pozostawić bez farszu.
Brzegi rolady zawijamy do środka, chowając w nich farsz. Następnie tniemy ciasto na małe części. Powstałe w ten sposób bułeczki – rozety wykładamy na blasze wyścielonej pergaminem.
Bułeczki drożdżowe z serem feta pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180° C.
Comments
5 Responses to “Bułeczki drożdżowe z serem feta”