6688 Views |  Like

Bułeczki drożdżowe z serem feta

Bułeczki drożdżowe z fetą, grzybami i porem (zw. rozetami) to wyśmienity pomysł na kolację, którą można przyrządzić z podobnego ciasta, co pizzę cebulową z porem.

Bułeczki z pieca

Bułeczki z pieca

 

Składniki potrzebne do ciasta na bułeczki:

  • 50 g drożdży,
  • 500 g mąki,
  • jajko,
  • szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oliwy,
  • zioła prowansalskie.

Składniki potrzebne do przyrządzenia farszu do bułeczek drożdżowych:

  • 5-7 pieczarek,
  • 240 g sera feta,
  • cebula,
  • por,
  • sól, pieprz.

Przygotowujemy farsz. Pokrojony drobno por, cebulę i pieczarki dusimy na małym ogniu. Do ostudzonych składników dodajemy drobne kawałki sera feta. Całość mieszamy.

Aby przyrządzić ciasto drożdżowe, do garnka przelewamy mleko. Gotujemy chwilę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i odrobinę mąki. Zostawiamy, by ciasto urosło.

W tym czasie do specjalnej miski, w której ciasto drożdżowe szybko urośnie, dodajemy resztę mąki, zioła prowansalskie, oliwę, wodę oraz powstała z drożdży, wyrośniętą masę. Mieszamy. Zamykamy miskę i otwierając dzióbek wypuszczamy pozostałe powietrze. Potrząsamy miską, aby ciasto oderwało się od brzegów. Miskę zanurzamy w ciepłej wodzie i pozostawiamy do czasu aż wieczko odskoczy. Czynność powtarzamy (tak, jak w przepisie na pizzę cebulową).

Gotowe ciasto wykładamy na stolnicy formułując z niego długi placek. Do środka wykładamy przyrządzony farsz do bułeczek, dbając o to, by brzegi ciasta pozostawić bez farszu.

Brzegi rolady zawijamy do środka, chowając w nich farsz. Następnie tniemy ciasto na małe części. Powstałe w ten sposób bułeczki – rozety wykładamy na blasze wyścielonej pergaminem.

Bułeczki drożdżowe z serem feta pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180° C.