8527 Views |  1

Budyń z dyni

Budyń z dyni

Budyń z dyni
fot. MBojko

Jesień to dobry czas na wypróbowanie apetycznego budyniu z dyni na deser lub śniadanie. Wszelkiego rodzaju dynie zawierają jeden ważny składnik – kartenoidy (żółty kolor), które neutralizują wolne rodniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan (Cancer Letters, 2003) stwierdzili, że „cucurbitaci zawarte w dyni wykazują największą ochronę przed rakiem jelita grubego.”

Składniki na budyń z dyni:

  • 1 szklanka upieczonej dyni (pieczemy w piekarniku pokrojoną na plasterki, obtoczoną oliwą i posypaną brązowym cukrem),
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i quinoa (ryż peruwiański),
  • 1/3 szklanki nerkowców (cashew),
  • mleko z migdałów,
  • sok z cytryny,
  • brązowy cukier (albo miód),
  • cynamon (opcjonalnie),
  • sól,
  • szczypta imbiru.

Wszystkie składniki, jeszcze gorące, należy dokładnie zmiksować w blenderze i doprawić do smaku.