Nie mam specjalnej formy do gotowania budyniu przewidzianej w przepisie, więc wykorzystałam zamykaną żaroodporną formę i ugotowałam go w piekarniku w głębokiej formie napełnionej wodą.
Składniki na budyń z cukinią
- 60 g obranej cukinii (dałam dwie małe nieobrane – potarte na grubej tarce),
- 2 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie namoczony wcześniej i przepłukany przed gotowaniem pęczak),
- 2 jajka, białka ubite na sztywną pianę,
- sól, pieprz,
- pomidory,
- mielona papryka.
Przygotowanie
Kaszę/ryż wymieszać z utartą cukinię i żółtkami jajek – dodałam do masy solidną łyżkę koziego sera do smarowania i myślę, że to był smakowy strzał w dziesiątkę. Bardzo lubię połączenie koziego sera z cukinią.
Masę doprawić, delikatnie wmieszać ubite białka. Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem, gotować w kąpieli wodnej ok. 45 minut. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym. U mnie sos pomidorowy – odsączone na sicie pomidory z puszki (aż się prosiły świeże, ale akurat nie miałam i nie chciało mi się lecieć do sklepu :P) z przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i cukru, sporo posiekanej świeżej bazylii.
Budyń jest bardzo delikatny w smaku, pierwszy kawałek się artystycznie rozwalił przy wyjmowaniu, ale następne był już zwarte i dobrze się trzymały. Ze względu na mało wyrazisty smak, dobry sos jest jak najbardziej widziany. Polecam
Comments
4 Responses to “Budyń z cukinią”