3595 Views |  Like

Budyń z cukinią

Nie mam specjalnej formy do gotowania budyniu przewidzianej w przepisie, więc wykorzystałam zamykaną żaroodporną formę i ugotowałam go w piekarniku w głębokiej formie napełnionej wodą.

Budyń z cukinią

Budyń z cukinią

Składniki na budyń z cukinią

  • 60  g obranej cukinii  (dałam dwie małe nieobrane – potarte na grubej tarce),
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie namoczony wcześniej i przepłukany przed gotowaniem pęczak),
  • 2 jajka, białka ubite na sztywną pianę,
  • sól, pieprz,
  • pomidory,
  • mielona papryka.

Przygotowanie

Kaszę/ryż wymieszać z utartą cukinię i żółtkami jajek – dodałam do masy solidną łyżkę koziego sera do smarowania i myślę, że to był smakowy strzał w dziesiątkę. Bardzo lubię połączenie koziego sera z cukinią.

Masę doprawić, delikatnie wmieszać ubite białka. Całość przełożyć do formy wysmarowanej masłem, gotować w kąpieli wodnej ok. 45 minut. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym. U mnie sos pomidorowy – odsączone na sicie pomidory z puszki (aż się prosiły świeże, ale akurat nie miałam i nie chciało mi się lecieć do sklepu :P) z przeciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i cukru, sporo posiekanej świeżej bazylii.

Budyń jest bardzo delikatny w smaku, pierwszy kawałek się artystycznie rozwalił przy wyjmowaniu, ale następne był już zwarte i dobrze się trzymały. Ze względu na mało wyrazisty smak, dobry sos jest jak najbardziej widziany. Polecam :)