Prosty przepis na danie z brukselką.
Składniki na brukselkę duszoną w marchewce:
- 0,5 kg brukselki,
- 1 duża cebula,
- 1 duża lub 2 małe marchewki,
- oliwa,
- masło,
- sól, pieprz,
- papryka słodka i ostra,
- majeranek.
Brukselkę oczyszczamy i przekrawamy każdą na pół. Gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości osolonego wrzątku.
W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy ją, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka i odrobiną ostrej, a także sporą ilością majeranku. Dusimy warzywa razem z przyprawami.
Gdy brukselka jest al dente dokładamy ją do cebuli z marchewką i dusimy razem do miękkości.
Comments
4 Responses to “Brukselka duszona w marchewce”