8388 Views |  Like

Brukselka duszona w marchewce

Prosty przepis na danie z brukselką.

Składniki na brukselkę duszoną w marchewce:

  • 0,5 kg brukselki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża lub 2 małe marchewki,
  • oliwa,
  • masło,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka i ostra,
  • majeranek.

Brukselkę oczyszczamy i przekrawamy każdą na pół. Gotujemy kilka minut w niewielkiej ilości osolonego wrzątku.

W tym czasie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Szklimy ją, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do cebuli, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodka i odrobiną ostrej, a także sporą ilością majeranku. Dusimy warzywa razem z przyprawami.

Gdy brukselka jest al dente dokładamy ją do cebuli z marchewką i dusimy razem do miękkości.