5203 Views |  Like

Biszkopt wegański

Trwa właśnie tydzień weganizmu. Zrobić ciasto bez jajek, to niełatwa sprawa, ale przy odrobinie wprawy – udaje się – nawet biszkopt. Ja robię go w kuchence mikrofalowej (szybciej i mniej zachodu), ale można upiec i w piekarniku. Do ciasta dodaję wodę gazowaną, co ułatwia jego spulchnianie. Biszkopt ten można robić w róznych wersjach – kawowy, dodając łyżkę kawy mielonej lub kakaowy. Aby go uatrakcyjnić, warto przełożyc ulubionym dżemem. Można polać polewą czekoladową (na wodzie lub mleku sojowym), przybrać owocami. Przy odrobinie pomysłowości może powstać tort. Ale wystarczy też posypać cukrem- pudrem (ja posypałam właśnie nim, z dodatkiem rozpuszczalnego kakao i cynamonu – wszystko przetarte przez sitko).

Biszkopt wegański

Biszkopt wegański

Składniki na biszkopt wegański

  • 4 łyżki cukru,
  • szklanka mąki,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego lub kokosowego,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mleko z olejem ubijamy lekko widelcem, aby powstała emulsja. Dodajemy cukier i mieszamy go z mlekiem i olejem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, gdy jest za gęste, dolewamy wody. Na koniec łyżka mąki ziemniaczanej. Jeśli ciasto jest za gęste (powinno się lekko lać), dajemy jeszcze trochę wody gazowanej. Wlewamy do odpowiedniego naczynia i wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 4 min na 500 W, potem na 10-12 min na 600 W. W piekarniku pieczemy w 180° C około pół godziny. Po wystudzeniu biszkopt wegański ozdabiamy według gustu.