Przepis na bigos staropolski w wersji wegetariańskiej. Prawdziwy bigos powinien być podgrzewany przez tydzień, powinien się przypalić i zmarznąć!
Składniki na bigos ze śliwkami
- 1 kg kapusty kiszonej,
- pół główki kapusty białej,
- 2 cebule,
- garść suszonych śliwek,
- pół słoika powideł śliwkowych,
- garść suszonych grzybów,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawa do bigosu,
- słodka papryka w proszku,
- 2 kostki bulionu grzybowego,
- sól, pieprz.
Suszone grzyby i śliwki na dzień przed przyrządzaniem bigosu wrzucamy do zimnej wody, żeby napęczniały.
W dzień przygotowań pokrojoną białą kapustę gotujemy z rozpuszczonymi kostkami bulionu. Do garnka dodajemy kapustę kiszoną, namoczone w zimnej wodzie suszone grzyby i śliwki oraz usmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Comments
3 Responses to “Bigos ze śliwkami”