28340 Views |  1

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Przepis na wegetariański bigos.

Składniki na bigos z cukinii:

  • 2 kilogramy cukinii,
  • 2 cebule,
  • 7 dużych pieczarek,
  • kminek,
  • liść laurowy,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka i ostra,
  • koncentrat pomidorowy,
  • olej.

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię – co jakiś czas mieszamy. Gdy cukinia zacznie puszczać soki, dodajemy pokrojone pieczarki, przykrywamy pokrywką. Kiedy cukinia zmięknie, ściągamy pokrywkę, dodajemy płaską łyżeczkę kminku, liść laurowy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Redukujemy ilość soków puszczonych przez warzywa. Przed końcem gotowania dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Bigos może być podawany jako danie główne lub dodatek do obiadu.

smacznego!