Przepis na wegetariański bigos.
Składniki na bigos z cukinii:
- 2 kilogramy cukinii,
- 2 cebule,
- 7 dużych pieczarek,
- kminek,
- liść laurowy,
- sól, pieprz,
- papryka słodka i ostra,
- koncentrat pomidorowy,
- olej.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię – co jakiś czas mieszamy. Gdy cukinia zacznie puszczać soki, dodajemy pokrojone pieczarki, przykrywamy pokrywką. Kiedy cukinia zmięknie, ściągamy pokrywkę, dodajemy płaską łyżeczkę kminku, liść laurowy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Redukujemy ilość soków puszczonych przez warzywa. Przed końcem gotowania dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Bigos może być podawany jako danie główne lub dodatek do obiadu.
smacznego!
Comments
1 Responses to “Bigos z cukinii”