630 Views |  Like

Bigos wegetariański

Przepis na bigos wegetariański, a właściwie bigos wegański.

Bigos wegetariański

Bigos wegetariański

Składniki na bigos wegetariański

  • 3 kg kiszonej kapusty,
  • torebka suszonych grzybów,
  • ok. 75 g opakowania kostki sojowej (połowa torebki),
  • 2 kostki warzywne,
  • 6 g liści laurowych (cała torebka),
  • ziele angielskie,
  • przyprawa do bigosu,
  • sól, pieprz.

Kapustę kiszoną przepłukujemy w zimnej wodzie. Odsączamy, a potem wkładamy do garnka napełnionego w 1/3 wodą. Do wody wrzucamy dwie kostki bulionu warzywnego.

Do bigosu dodajemy suszone grzybki, liście laurowe, ziele angielskie i połowę opakowania kostki sojowej. Danie przyprawiamy dodatkiem do bigosu, solimy i pieprzymy.

Gotujemy ok. 1,5 godziny aż woda zupełnie wyparuje. Stale mieszamy, by nie przypalić dna garnka i bigosu.

Smacznego!

Autor przepisu: miewoz