Przepis na bigos wegetariański, a właściwie bigos wegański.
Składniki na bigos wegetariański
- 3 kg kiszonej kapusty,
- torebka suszonych grzybów,
- ok. 75 g opakowania kostki sojowej (połowa torebki),
- 2 kostki warzywne,
- 6 g liści laurowych (cała torebka),
- ziele angielskie,
- przyprawa do bigosu,
- sól, pieprz.
Kapustę kiszoną przepłukujemy w zimnej wodzie. Odsączamy, a potem wkładamy do garnka napełnionego w 1/3 wodą. Do wody wrzucamy dwie kostki bulionu warzywnego.
Do bigosu dodajemy suszone grzybki, liście laurowe, ziele angielskie i połowę opakowania kostki sojowej. Danie przyprawiamy dodatkiem do bigosu, solimy i pieprzymy.
Gotujemy ok. 1,5 godziny aż woda zupełnie wyparuje. Stale mieszamy, by nie przypalić dna garnka i bigosu.
Smacznego!
Autor przepisu: miewoz
Comments
14 Responses to “Bigos wegetariański”