Babeczki z dynią – iście jesienny przepis z dodatkiem polenty.
Składniki na bezglutenowe muffinki z dyni z kaszy kukurydzianej (na 18 sztuk):
- 2 i 1/2 szklanki tartej dyni,
- 3 jajka,
- 1 i 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej,
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego,
- 1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowego),
- 200 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego),
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki suszonego imbiru,
- czubata łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- Dynię zetrzeć. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko. W oddzielnej misce zmieszać kaszkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
- Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką i dodać tartą dynię.
- Jeśli ciasto jest za rzadkie, można dodać kaszkę lub więcej dyni.
Comments
5 Responses to “Bezglutenowe muffiny z dyni i kaszy kukurydzianej”