11939 Views |  1

Bezglutenowe muffiny z dyni i kaszy kukurydzianej

Bezglutenowe muffiny z dyni i kaszy kukurydzianej

Bezglutenowe muffiny z dyni i kaszy kukurydzianej

Babeczki z dynią – iście jesienny przepis z dodatkiem polenty.

Składniki na bezglutenowe muffinki z dyni z kaszy kukurydzianej (na 18 sztuk):

  • 2 i 1/2 szklanki tartej dyni,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej,
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego,
  • 1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowego),
  • 200 ml mleka ryżowego (lub innego roślinnego),
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki suszonego imbiru,
  • czubata łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Dynię zetrzeć. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko. W oddzielnej misce zmieszać kaszkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  2. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką i dodać tartą dynię.
  3. Jeśli ciasto jest za rzadkie, można dodać kaszkę lub więcej dyni.