40742 Views |  3

Bezglutenowe kokosanki

Bezglutenowe, kruche, wegańskie kokosanki

Bezglutenowe, kruche, wegańskie kokosanki

Uwielbiam kokosanki. Niestety te ze sklepu są z jajkiem, na które mam alergię. Jak się okazało, można jednak zrobić kokosanki, które smakiem, wyglądem i konsystencją przypominają te prawdziwe. Wykonanie banalnie proste i już mamy coś słodkiego do popołudniowej herbatki :)

Składniki na bezglutenowe kokosanki:
  • 100 g (małe opakowanie) wiórków kokosowych,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2-3 łyżki brązowego cukru,
  • woda.
Do małego kubeczka wlewamy trochę ciepłej wody, dodajemy cukier i olej kokosowy. Olej kokosowy ma stałą konsystencję i przechodzi w płynną w około 25°C. Mieszamy wszystko aż olej stanie się płynny, a cukier rozpuści – zajmie to naprawdę chwilę.
Zawartość kubeczka wlewamy do większej miski, dodajemy wiórki kokosowe i mąkę, i miksujemy na masę. Jeśli jest zbyt sucha, dodajemy trochę wody i dalej miksujemy. Rękoma formujemy małe kuleczki (ręce zwilżamy zimną wodą, wtedy kuleczki nie będą kleić się do rąk) i rozpłaszczamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 180°C.
anka-weganka.blogspot.com