Zapach wyśmienitego czerwonego barszczu skutecznie przyciągnie domowników do wigilijnej uczty.
Składniki:
- 2 buraki,
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki cukru,
- 3 łyżki śmietany,
- sok z cytryny,
- sól.
Nieobrane i niepokrojone buraczki wkładamy do wody i gotujemy. Kostki bulionu warzywnego wrzucamy do osobnego garnka, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy.
Gdy buraczki będą w pół miękkie, wyciągamy je i studzimy. Warzywa obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Starte buraczki dodajemy do bulionu. Dodajemy sprasowany czosnek, cukier i sok z cytryny. Przyprawiamy solą. Gotujemy chwilę mieszając. Na koniec, do zupy buraczkowej dodajemy jeszcze 3 łyżki śmietany.
Comments
3 Responses to “Barszcz czerwony”