8102 Views |  Like

Barszcz czerwony

Zapach wyśmienitego czerwonego barszczu skutecznie przyciągnie domowników do wigilijnej uczty.

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 2 buraki,
  • 2 kostki bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sok z cytryny,
  • sól.

Nieobrane i niepokrojone buraczki wkładamy do wody i gotujemy. Kostki bulionu warzywnego wrzucamy do osobnego garnka, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy.

Gdy buraczki będą w pół miękkie, wyciągamy je i studzimy. Warzywa obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Starte buraczki dodajemy do bulionu. Dodajemy sprasowany czosnek, cukier i sok z cytryny. Przyprawiamy solą. Gotujemy chwilę mieszając. Na koniec, do zupy buraczkowej dodajemy jeszcze 3 łyżki śmietany.