23433 Views |  1

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Oberżyna, zwana także gruszką miłosną, jest bliskim kuzynką ziemniaka. Zapiekanka nie smakuje wprawdzie ziemniaczano, ale jest równie smaczna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy bakłażan, pomidory i parę dodatków, a smak oprószonych serem zapiekanych warzyw wynagrodzi chwilowy „wysiłek” :)

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Składniki:

  • bakłażan (oberżyna),
  • 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kukurydza z puszki (opcjonalnie),
  • pieczarki (opcjonalnie),
  • ser żółty,
  • pół kubka wywaru z warzyw (lub białego wytrawnego wina) – może być z 0,5 kostki,
  • pietruszka (opcjonalnie),
  • oregano,
  • bazylia,
  • łyżka soli.

Bakłażana kroimy na plastry. Każdy oprószamy solą i wstawiamy do durszlaka na parę minut (10-40 minut).

Odsączone i oczyszczone plastry układamy na przemian z plastrami pomidora i pieczarek w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. Warstwy posypujemy kukurydzą, pietruszką i posiekanymi ząbkami czosnku.

Zapiekankę doprawiamy do smaku, a następnie zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem lub białym winem. Oprószamy startym serem i przykrytą wieczkiem wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200° C.

Po tym czasie wyjmujemy na chwilę i odsączamy. Zabranym wywarem polewamy raz jeszcze zapieczone warzywa i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut. Pieczemy aż  zapiekanka się zarumieni.