Zwegowani » Dania główne, Dania zapiekane

Bakłażan zapiekany z pomidorami


Udostępnij


Autor: Wydrukuj przepis Wydrukuj przepis | Komentarzy: 7
1 Gwiazdka2 Gwiazdki3 Gwiazdki4 Gwiazdki5 Gwiazdek (23 głosów)
Loading...Loading...

Oberżyna, zwana także gruszką miłosną, jest bliskim kuzynką ziemniaka. Zapiekanka nie smakuje wprawdzie ziemniaczano, ale jest równie smaczna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy bakłażan, pomidory i parę dodatków, a smak oprószonych serem zapiekanych warzyw wynagrodzi chwilowy „wysiłek” :)

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Składniki:

  • bakłażan (oberżyna),
  • 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kukurydza z puszki (opcjonalnie),
  • pieczarki (opcjonalnie),
  • ser żółty,
  • pół kubka wywaru z warzyw (lub białego wytrawnego wina) – może być z 0,5 kostki,
  • pietruszka (opcjonalnie),
  • oregano,
  • bazylia,
  • łyżka soli.

Bakłażana kroimy na plastry. Każdy oprószamy solą i wstawiamy do durszlaka na parę minut (10-40 minut).

Odsączone i oczyszczone plastry układamy na przemian z plastrami pomidora i pieczarek w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. Warstwy posypujemy kukurydzą, pietruszką i posiekanymi ząbkami czosnku.

Zapiekankę doprawiamy do smaku, a następnie zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem lub białym winem. Oprószamy startym serem i przykrytą wieczkiem wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200° C.

Po tym czasie wyjmujemy na chwilę i odsączamy. Zabranym wywarem polewamy raz jeszcze zapieczone warzywa i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut. Pieczemy aż  zapiekanka się zarumieni.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Blip
  • Flaker
  • Śledzik
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Google Buzz
  • Grono.net
  • Kciuk.pl
  • Wykop
  • email
  • PDF
  • Drukuj

Przepisy z podobnymi składnikami:

Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert
Miękka ziemniaczana szyszka obsypana chrupiącymi płatkami migdałowymi lub delikatniejszymi płatkami ...
Ryż po tajsku w tortilli
Zestawienie ostrego, słodkiego i korzennego charakteru tworzy wspaniały bukiet aromatyczno-smakowy k...
Bułki z pieczarkami
Przepis na bułki z farszem grzybowym. Składniki na bułkę z pieczarkami: bułki podłużne ...
Drożdżowy placek cebulowy
Przepis na cebularz z ciasta drożdżowego. Składniki na drożdżowy placek cebulowy (4-6 porcji)...
Szpinakowe spiralki
Przepis na pyszną przekąskę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Składniki na szpinakowe spi...
Gołąbki z kapustą i grzybami (zawijańce postne)
Przepis na zawijańce à la gołąbki z kapustą i grzybami. Składniki na gołąbki z kapustą i grzybami...

Komentarzy: 7

  • avatar
    olalala:

    O tak, uwielbiam bakłażana :)! I wszelakie zapiekanki też uwielbiam, a tu u Was taaakie pyszności :)…

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Agata:

    Uwielbiam wszelkiego roszaju zapiekanki i bakłażana ;)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    syla:

    pycha….

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Aga-tka:

    ja wegetarianka zaserwowałam wczoraj na obiad tą zapiekankę mojemu mężowi-umiarkowanemu mięsożercy..był bosko najedzony i zadowolony…no poprostu niebo w gębie-polecam !!!myślę, że dużo role w przepisie odegrał rosół który przygotowałam po części ze świeżych warzyw a po części wspierałam sie kostką bulionową.

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kasia:

    Miała być potrawa wegetariańska, a tu parmezan lub ser żółty (wegetarianie nie jedzą serów podpuszczkowych) Można zastąpić mozarellą albo tartą bryndzą owczą.

    Oceń komentarz: Dobre 1 Słabe 0

  • avatar
    Zwegowani:

    ser żółty nie zawsze oznacza podpuszczkę zwierzęcą. na opakowaniach trzeba szukać mikrobiologicznej, nie jest tego dużo, ale czasem coś można znaleźć. „ser żółty” to u nas umowne określenie :)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

  • avatar
    Kaśka:

    mmmmm jak to pysznie wygląda zjadłabym teraz taki:)

    Oceń komentarz: Dobre 0 Słabe 0

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz. Możesz zawsze komentarze subskrybować wpisy poprzez RSS.

Dodaj komentarz:

Current ye@r *

Dodaj swoje zdjęcie potrawy

Możesz dodać zdjęcia do komentarza - kliknij wybierz zdjęcie. Po wybraniu zdjęcia zostanie ono wysłane na serwer, a link zostanie dodany do Twojego komentarza.