Oberżyna, zwana także gruszką miłosną, jest bliskim kuzynką ziemniaka. Zapiekanka nie smakuje wprawdzie ziemniaczano, ale jest równie smaczna i prosta w przygotowaniu. Wystarczy bakłażan, pomidory i parę dodatków, a smak oprószonych serem zapiekanych warzyw wynagrodzi chwilowy „wysiłek”
Składniki:
- bakłażan (oberżyna),
- 4 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- kukurydza z puszki (opcjonalnie),
- pieczarki (opcjonalnie),
- ser żółty,
- pół kubka wywaru z warzyw (lub białego wytrawnego wina) – może być z 0,5 kostki,
- pietruszka (opcjonalnie),
- oregano,
- bazylia,
- łyżka soli.
Bakłażana kroimy na plastry. Każdy oprószamy solą i wstawiamy do durszlaka na parę minut (10-40 minut).
Odsączone i oczyszczone plastry układamy na przemian z plastrami pomidora i pieczarek w wysmarowanym margaryną naczyniu żaroodpornym. Warstwy posypujemy kukurydzą, pietruszką i posiekanymi ząbkami czosnku.
Zapiekankę doprawiamy do smaku, a następnie zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem lub białym winem. Oprószamy startym serem i przykrytą wieczkiem wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200° C.
Po tym czasie wyjmujemy na chwilę i odsączamy. Zabranym wywarem polewamy raz jeszcze zapieczone warzywa i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok. 15-20 minut. Pieczemy aż zapiekanka się zarumieni.
Comments
7 Responses to “Bakłażan zapiekany z pomidorami”