8704 Views |  Like

Bakłażan zapiekany z kaszą kuskus

Łódeczki z bakłażanów sprawdzają się także jako sycąca przystawka dekorująca danie główne.

Bakłażan zapiekany z kaszą kuskus

Bakłażan zapiekany z kaszą kuskus

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus,
  • 1 starta marchewka,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka pokrojonych pieczarek,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chili,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry.

Bakłażany kroimy wzdłuż. Miąższ wyjmujemy łyżeczką i kroimy w kostkę. W międzyczasie przygotowujemy 1,25 szklanki wrzącej wody. Wlewamy wrzątek do miski z kuskusem, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut aż woda się wchłonie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, orzechy włoskie, kurkumę, chili, rodzynki, startą marchewkę oraz pokrojoną w kostki cebulę i pieczarki. Całość smażymy ok. 2-3 minuty. Mieszając dodajemy miąższ z bakłażanów, a następnie kolendrę. Smażymy kolejne 5 minut dokładnie mieszając.

Zdejmujemy patelnię z ognia. Do usmażonych składników dodajemy kuskus. Nadzienie nakładamy łyżką na bakłażany. Wstawiamy do rozgrzanego do 180° C piekarnika na 15-20 minut. Podajemy na gorąco.