Łódeczki z bakłażanów sprawdzają się także jako sycąca przystawka dekorująca danie główne.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 3/4 szklanki kaszy kuskus,
- 1 starta marchewka,
- pół cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka pokrojonych pieczarek,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili,
- 2 łyżki posiekanej kolendry.
Bakłażany kroimy wzdłuż. Miąższ wyjmujemy łyżeczką i kroimy w kostkę. W międzyczasie przygotowujemy 1,25 szklanki wrzącej wody. Wlewamy wrzątek do miski z kuskusem, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut aż woda się wchłonie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, orzechy włoskie, kurkumę, chili, rodzynki, startą marchewkę oraz pokrojoną w kostki cebulę i pieczarki. Całość smażymy ok. 2-3 minuty. Mieszając dodajemy miąższ z bakłażanów, a następnie kolendrę. Smażymy kolejne 5 minut dokładnie mieszając.
Zdejmujemy patelnię z ognia. Do usmażonych składników dodajemy kuskus. Nadzienie nakładamy łyżką na bakłażany. Wstawiamy do rozgrzanego do 180° C piekarnika na 15-20 minut. Podajemy na gorąco.
Comments
6 Responses to “Bakłażan zapiekany z kaszą kuskus”