4536 Views |  Like

Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym

Przepis z książki „Kuchnia wegetariańska” autorstwa Jenny Stacey (bardzo polecam tę publikację :))

Dodaj zdjęcie!

Składniki na bakłażan w sosie słodko-kwaśnym (porcja dla 4 osób):

  • 2 duże bakłażany,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 4 duże pomidory (lub 2 puszki pomidorów – n.),
  • 150 ml bulionu warzywnego,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego (lub balsamicznego – n.),
  • 1 łyżeczka wiórków chili (lub chili w proszku – n.),
  • 3 łyżki posiekanej mięty,
  • sól i pieprz – do smaku.

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, pokroić w kostkę i zasypać solą, odłożyć na 30 minut. W tym czasie przygotować resztę produktów: czosnek posiekać lub zmiażdżyć, cebulę pokroić w ósemki, pomidory blanszować i pokroić w kosteczkę.

Bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany i podsmażyć chwilę mieszając. Dodać cebulę i czosnek, a po kilku minutach pomidory i bulion. Całość dusić do miękkości bakłażanów.

Pod koniec duszenia danie doprawić cukrem, octem, chili i miętą. Podawać od razu, np. z opiekanymi ziemniakami.

Smacznego :)