Przepis z książki „Kuchnia wegetariańska” autorstwa Jenny Stacey (bardzo polecam tę publikację :))
Składniki na bakłażan w sosie słodko-kwaśnym (porcja dla 4 osób):
- 2 duże bakłażany,
- 6 łyżek oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 4 duże pomidory (lub 2 puszki pomidorów – n.),
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 4 łyżeczki brązowego cukru,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego (lub balsamicznego – n.),
- 1 łyżeczka wiórków chili (lub chili w proszku – n.),
- 3 łyżki posiekanej mięty,
- sól i pieprz – do smaku.
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, pokroić w kostkę i zasypać solą, odłożyć na 30 minut. W tym czasie przygotować resztę produktów: czosnek posiekać lub zmiażdżyć, cebulę pokroić w ósemki, pomidory blanszować i pokroić w kosteczkę.
Bakłażany opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażany i podsmażyć chwilę mieszając. Dodać cebulę i czosnek, a po kilku minutach pomidory i bulion. Całość dusić do miękkości bakłażanów.
Pod koniec duszenia danie doprawić cukrem, octem, chili i miętą. Podawać od razu, np. z opiekanymi ziemniakami.
Smacznego
Comments
2 Responses to “Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym”