Przepis na faszerowane łódki z bakłażanu przypomina dawniej opublikowany przepis, na zapiekany bakłażan z kuskusem podawany na słodko. Przepis może być dowolnie modyfikowany i wzbogacany o inne składniki będące częścią farszu, a bakłażan mogą z powodzeniem zastąpić cukinie lub nadziewana dynia.
Składniki na bakłażan nadziewany fasolą i kaszą kuskus
- 2 bakłażany,
- 3/4 szklanki kaszy kuskus,
- zielona i żółta fasolka szparagowa,
- czerwona fasola,
- 2 cebule,
- kilka ząbków czosnku,
- kurkuma, kolendra, chili, oregano.
Bakłażany kroimy wzdłuż. Miąższ wyjmujemy łyżeczką i kroimy w kostkę. W międzyczasie przygotowujemy 1,25 szklanki wrzącej wody. Przygotowany wrzątek umieszczamy w jednej misce z kuskusem, przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut aż woda się wchłonie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę. W trakcie smażenia dodajemy miąższ z bakłażanów. Przyprawiamy.
Do usmażonych składników dodajemy kuskus i fasolę. Nadzienie nakładamy łyżką na łódeczki z bakłażanów. Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut. Zapiekany bakłażan podajemy lekko ostudzony.
Comments
1 Responses to “Bakłażan nadziewany fasolą i kaszą kuskus”