5125 Views |  Like

Bakłażan nadziewany fasolą i kaszą kuskus

Przepis na faszerowane łódki z bakłażanu przypomina dawniej opublikowany przepis, na zapiekany bakłażan z kuskusem podawany na słodko. Przepis może być dowolnie modyfikowany i wzbogacany o inne składniki będące częścią farszu, a bakłażan mogą z powodzeniem zastąpić cukinie lub nadziewana dynia.

Składniki na bakłażan nadziewany fasolą i kaszą kuskus

Bakłażan nadziewany fasolą i kaszą kuskus

 

  • 2 bakłażany,
  • 3/4 szklanki kaszy kuskus,
  • zielona i żółta fasolka szparagowa,
  • czerwona fasola,
  • 2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kurkuma, kolendra, chili, oregano.

Bakłażany kroimy wzdłuż. Miąższ wyjmujemy łyżeczką i kroimy w kostkę. W międzyczasie przygotowujemy 1,25 szklanki wrzącej wody. Przygotowany wrzątek umieszczamy w jednej misce z kuskusem, przykrywamy i odstawiamy na 15-20 minut aż woda się wchłonie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekaną cebulę. W trakcie smażenia dodajemy miąższ z bakłażanów. Przyprawiamy.

Do usmażonych składników dodajemy kuskus i fasolę. Nadzienie nakładamy łyżką na łódeczki z bakłażanów. Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut. Zapiekany bakłażan podajemy lekko ostudzony.