19191 Views |  Like

Bakłażan nadziewany dynią i fetą

Przepis na faszerowane bakłażany, zapiekane z dynią i serem.

Bakłażan nadziewany dynią i fetą

Bakłażan nadziewany dynią i fetą

Składniki bakłażanów nadziewanych dynią i fetą:

  • 2 duże bakłażany,
  • 200 g dyni,
  • 0,5 czerwonej cebuli (dałam całą białą),
  • łyżeczka ziaren kuminu/ kminu rzymskiego (jeżeli używamy mielonego – dajemy nieco mniej),
  • 2 ząbki czosnku, cienko posiekane (przecisnęłam przez praskę),
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
  • 2 łyżki świeżych ziół (tymianku, oregano, szałwii, rozmarynu, itp.),
  • 100 g fety, pokrojonej w kostkę,
  • szczodra garść orzechów włoskich, grubo posiekanych i uprażonych na patelni.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Bakłażany przekrawamy na pół razem z ogonkiem, wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 1 cm. Miąższ siekamy, wrzucamy do miski. Dynię obieramy ze skórki, miąższ kroimy w niezbyt dużą kostkę, dodajemy do bakłażanów. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do pozostałych warzyw. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, mieszamy dokładnie z 2 łyżkami oleju/oliwy. Kolejną łyżką tłuszczu smarujemy na zewnątrz i wewnątrz wydrążone bakłażany.

Składniki nadzienia przekładamy do formy, wydrążone połówki bakłażana rozkładamy wydrążoną częścią na dół również na formie do pieczenia (piekłam bakłażany wyżej, nadzienie niżej).  Pieczemy 15-20 minut aż składniki będą prawie upieczone (piekłam kwadrans połówki, a 10 minut dłużej składniki nadzienia). Upieczone nadzienie przekładamy do miski, wymieszamy z fetą, orzechami i ziołami.

Nakładamy „z górką” :) do połówek bakłażanów, obkładamy kostkami fety. Farsz z dyni i fety spryskujemy pozostałą łyżką oleju. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 minut.