Przepis na faszerowane bakłażany, zapiekane z dynią i serem.
Składniki bakłażanów nadziewanych dynią i fetą:
- 2 duże bakłażany,
- 200 g dyni,
- 0,5 czerwonej cebuli (dałam całą białą),
- łyżeczka ziaren kuminu/ kminu rzymskiego (jeżeli używamy mielonego – dajemy nieco mniej),
- 2 ząbki czosnku, cienko posiekane (przecisnęłam przez praskę),
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy,
- 2 łyżki świeżych ziół (tymianku, oregano, szałwii, rozmarynu, itp.),
- 100 g fety, pokrojonej w kostkę,
- szczodra garść orzechów włoskich, grubo posiekanych i uprażonych na patelni.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Bakłażany przekrawamy na pół razem z ogonkiem, wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 1 cm. Miąższ siekamy, wrzucamy do miski. Dynię obieramy ze skórki, miąższ kroimy w niezbyt dużą kostkę, dodajemy do bakłażanów. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do pozostałych warzyw. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem, mieszamy dokładnie z 2 łyżkami oleju/oliwy. Kolejną łyżką tłuszczu smarujemy na zewnątrz i wewnątrz wydrążone bakłażany.
Składniki nadzienia przekładamy do formy, wydrążone połówki bakłażana rozkładamy wydrążoną częścią na dół również na formie do pieczenia (piekłam bakłażany wyżej, nadzienie niżej). Pieczemy 15-20 minut aż składniki będą prawie upieczone (piekłam kwadrans połówki, a 10 minut dłużej składniki nadzienia). Upieczone nadzienie przekładamy do miski, wymieszamy z fetą, orzechami i ziołami.
Nakładamy „z górką” do połówek bakłażanów, obkładamy kostkami fety. Farsz z dyni i fety spryskujemy pozostałą łyżką oleju. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 minut.
Comments
2 Responses to “Bakłażan nadziewany dynią i fetą”