Przepis na przekąskę i pyszne śniadanie.
Składniki na bagietkowe łódeczki z jajkiem (na 4 porcje):
- 4 małe bagietki,
- 100 g mrożonego szpinaku w liściach,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- kilka suszonych pomidorów,
- 50 g żółtego sera (bez podpuszczki zwierzęcej),
- 2 jajka z chowu wolnowybiegowego,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cebulę szklimy na oleju, dodajemy szpinak, całość dusimy dopóki szpinak się nie rozmrozi. Gdy wystygnie, odciskamy z niego nadmiar płynu. Dodajemy pomidory pokrojone w dość drobną kostkę. W każdej bagietce wycinamy nożem „łódkę” pozostawiając brzeg o grubości ok. 1 cm. Wyjmujemy miąższ do samego dna, pozostawiając nieco na ściankach.
Jajka lekko ubijamy widelcem z dodatkiem drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawiamy (jeżeli lubicie, można dodać również odrobinę ostrej papryki) i mieszamy z serem startym na drobnej tarce. Masę jajeczną dodajemy do szpinaku, całość dokładnie mieszamy. Nadziewamy bagietki i przekładamy je na blachę. Zapiekamy ok 15-20 minut aż masa jajeczna się zetnie, a bułki zezłocą.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 5-10 minut, kroimy i podajemy. Polecam!
Comments
9 Responses to “Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami”