47005 Views |  3

Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami

Przepis na przekąskę i pyszne śniadanie.

Bagietkowe łódeczki

Bagietkowe łódeczki

Składniki na bagietkowe łódeczki z jajkiem (na 4 porcje):

  • 4 małe bagietki,
  • 100 g mrożonego szpinaku w liściach,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 50 g żółtego sera (bez podpuszczki zwierzęcej),
  • 2 jajka z chowu wolnowybiegowego,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Cebulę szklimy na oleju, dodajemy szpinak, całość dusimy dopóki szpinak się nie rozmrozi. Gdy wystygnie, odciskamy z niego nadmiar płynu. Dodajemy pomidory pokrojone w dość drobną kostkę. W każdej bagietce wycinamy nożem „łódkę” pozostawiając brzeg o grubości ok. 1 cm. Wyjmujemy miąższ do samego dna, pozostawiając nieco na ściankach.

Jajka lekko ubijamy widelcem z dodatkiem drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawiamy (jeżeli lubicie, można dodać również odrobinę ostrej papryki) i mieszamy z serem startym na drobnej tarce. Masę jajeczną dodajemy do szpinaku, całość dokładnie mieszamy. Nadziewamy bagietki i przekładamy je na blachę. Zapiekamy ok 15-20 minut aż masa jajeczna się zetnie, a bułki zezłocą.

Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 5-10 minut, kroimy i podajemy. Polecam! :)