Babka z gryką to nic innego jak prosta do wykonania, acz niesłodka propozycja na ciasto. Placek ma gęstą, nie za twardą konsystencję i ciekawy smak. „Wybrednym”:) znawcom kuchni polecamy jednak użycie np. składników typu starty ser żółty, który nieco spulchni potrawę, tknie trochę życia i sprawi, że będzie mniej wysuszona. Ale podkreślmy, i bez wprowadzania wariacji danie warte skosztowania
Składniki na babkę z kaszy gryczanej
- szklanka kaszy gryczanej,
- 150 g twarogu,
- 3 łyżki posiekanego poru (lub po łyżce posiekanej natki pietruszki i selera),
- 2 jajka,
- oliwa z oliwek,
- bułka tarta,
- sól, pieprz.
Przygotowujemy nadzienie babki. Twaróg mieszamy z żółtkiem z jednego jajka i porem. Przyprawiamy.
Kaszę myjemy i zalewamy wodą (1,5 szklanki). Ugotowaną odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe białko i drugie jajko łączymy z 2 łyżkami oliwy i przyprawami, a następnie z przestudzoną kaszą gryczaną (ważne, by nie była zbyt ciepła i białko nie mogło się ściąć).
Do formy wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą wlewamy połowę masy z kaszą. Grykę przykrywamy masą serową, a kolejno resztą kaszy.
Babkę pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190° C.
Comments
14 Responses to “Babka z kaszy gryczanej”