9488 Views |  Like

Babeczki ziemniaczano-serowe

Muffinki jako danie obiadowe? Czemu nie? Przedstawiamy kolejny przepis na babeczki w wersji antydeserowej:) Tym razem muffiny nie z cukinią, a z ziemniakami i serem. Dzisiejsza sztuka nosi nazwę „babeczki ziemniaczano-serowe” :)

Babeczki ziemniaczano-serowe

Babeczki ziemniaczano-serowe

Składniki na babeczki ziemniaczano-serowe

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 100 g sera żółtego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szklanka mleka,
  • 1,25 szklanki mąki (ok. 200 g),
  • jajko,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • tymianek,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki w mundurkach gotujemy aż staną się miękkie. Ostudzone miksujemy blenderem na miękki mus ziemniaczany.

Do masy ziemniaczanej wsypujemy mąkę. Mieszamy. Do składników na babeczki dodajemy starty ser, posiekany czosnek, rozbełtane jajko, oliwę i mleko. Całość przyprawiamy szczyptą tymianku, solą i pieprzem, a następnie mieszamy.

Mus ziemniaczany wykładamy do natłuszczonych foremek na muffinki. Nie zapełniajmy ciastem całej foremki, a jedynie 2/3 jej wysokości.

Babeczki z ziemniakami i serem pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180° C.

Gotowe muffiny ziemniaczano-serowe najlepiej podawać polane sosem, np. pomidorowym lub serowym.