Łaciate, marmurkowe babeczki z białej czekolady i ciemnej masy kakao nadają się na wszelkie okazje: wypad urodzinowy do znajomych, wizytę przełożonych, czy nawet samotne wieczorne smakowanie Fantazyjnie mozaikowe, orzechowe ciasto muffinkowe jest delikatne, puszyste, jogurtowe, nie nazbyt kruche. A od przelanej do foremek kakaowo-białej masy trudno będzie się oderwać 😉
Składniki na babeczki z kakao i białą czekoladą
- 100 g białej czekolady,
- 2 łyżki niesłodzonego kakao,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 100 g śmietany,
- garść płatków migdałów lub posiekanych orzechów włoskich,
- 150 g mąki,
- 100 g cukru lub mniej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- starta skórka z pomarańczy,
- 2 jajka,
- 90 g masła,
- sól.
Biała masa na babeczki
Połamaną czekoladę stapiamy na parze z połową śmietany (w rondelku ułożonym na drugim, większym, z gotującą się wodą).
Ciemna masa na babeczki
W osobnej misce ubijamy kakao wraz ze startą drobno skórką pomarańczową z resztą śmietany.
Przepis na babeczki
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i migdały mieszamy razem. Za pomocą robota kuchennego ubijamy masło, jajka, cukier i jogurt. Zmniejszamy obroty wsypując sypkie składniki. Miksujemy aż masa stanie się gładka i jednolita. Ciasto przekładamy do 2 misek, do jednej dodajemy białą masę, do drugiej ciemną masę na babeczki.
Foremki na muffiny smarujemy masłem. Obie masy nakładamy partiami – na przemian po łyżce ciemnej i białej masy do wypełniając 3/4 objętości foremki.
Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Czekoladowo-kakaowe muffinki wyjmujemy, gdy ciasto wyrośnie. Ciasto podajemy ostudzone.
Comments
11 Responses to “Babeczki z kakao i białą czekoladą”